Чому дорожчає золото, пояснив у своїй колонці на «НВ» директор Інвестиційної групи Універ Олександр Куліков. «Мінфін» публикує скорочену версію статті.

Ціни на золото не росли з 2013 року — навіть в умовах величезних вливань грошей у глобальну економіку з боку центробанків світу. За останні 5 років світові фінансові ринки неодноразово переживали більш значні падіння, ніж зараз, однак ніяка турбулентність не призводила до зростання вартості золота.

Чому золото росте у ціні саме тепер

Для відповіді на це питання потрібно розуміти причину падіння вартості золота у 2011-2013 роках. Основним спусковим гачком послужили зміни, які відбулися після введенню в дію третьої частини Базельської угоди з банківського нагляду, де вказані методичні рекомендації в галузі банківського регулювання. 

Базель 3 – це документ, який регулює діяльність банківської системи всього світу, і його було затверджено у 2010-2011 роках. До 2010 року банки керувалися минулою угодою Базель-2. Саме набрання чинності третьої угоди призвело до падіння цін на золото в минулі роки.

Справа у тому, що згідно Базель 3 золото фактично перестало бути грошима. Нова угода посилила вимоги до капіталу банків. Золото прирівняли до ризикових сировинних активів третьої категорії, таких як нафта, мідь, руда тощо. А до таких активів при розрахунку достатності капіталу банку застосовується дисконт у розмірі 50%.

Це означало наступне: якщо в активах банку було золото на суму $1 млн, то при розрахунку достатності свого капіталу фінустанова оцінювала його лише у $500 тисяч. За новими нормами золото стало для банків «поганим» активом, який псував їх баланс. Тому перехід світової банківської системи на стандарти Базель 3 супроводжувався масовим розпродажем золотих активів.

Але 29 березня 2019 року Базельський комітет з банківського нагляду вніс зміни в угоду Базель 3. Згідно новим правилам, фізичне золото визнається капіталом першого рівня, прирівняного до грошей. Тож під час обліку капіталів банків золото буде оцінюватися без дисконтів на 100%. І саме це є головною причиною поточного зростання ціни на золото.

Торгові та валютні війни, а також турбулентність на фінансових ринках — лише привід, а не основна причина. А це означає, що ціна на золото і надалі буде зростати, навіть у разі припинення торгової війни між США та Китаєм та відновлення світових фінансових ринків.

Ціни на золото з 2011 року практично ніяк не реагували на вливання грошей у світову економіку. Тепер золоту ніщо не заважає відіграти втрачені можливості. Тому вартість золота цілком реально може досягти $2 000 за унцію вже у найближчі кілька років, а може і швидше.

На наш погляд, найближчими роками золото і акції золотодобувних компаній будуть відмінною інвестицією, яка не залежить від того, буде нова світова економічна криза чи ні.