1) Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Сьогодні аукціон і запропонованих чиновниками облігацій за номіналом всього на 3 млрд гривень — явно на всіх бажаючих не вистачить.

Тим більше, що терміни цих паперів одні з найпопулярніших серед нерезидентів — 182 дня (півроку), 329 днів (фактично рік) і 826 днів (більше 2-х років).Мінфінівці розраховують створити серйозну конкуренцію на даному аукціоні і цим знизити вартість таких залучень для бюджету.

Для валютного ринку з одного боку — низькі обсяги аукціону призведуть до зменшення пропозиції валюти на міжбанку (нерезидентам немає необхідності продавати багато валюти під цей аукціон), з іншого — призведе до волатильності курсу.

Частина іноземців, хто «пролетить» з аукціоном — захочуть відразу ж «повернутися в долар», що й створить попит на валюту у другій половині дня і може істотно покачати курс;

2) Господарські операції великих клієнтів і майбутні бюджетні платежі. Експортери «налякані» падінням котирувань міжбанку останнього місяця і налаштовані активно боротися за курсом в сторону його зростання.

З іншого боку — їм необхідно фінансувати свою поточну гривневу діяльність, що не дає їм можливості довго «упиратися» по курсу і змушує активно продавати валюту.

Побоювання подальшого зниження котирувань — робить їх більш поступливими на міжбанку, а наближення термінів сплати податків і авансів персоналу тільки підсилює цю тенденцію.

Імпортери зараз користуються моментом і намагаються закривати свої поточні валютні контракти тільки на мінімальних котируваннях.

Все це психологічно підтримує гривню на міжбанку, але періодично призводить до ситуативних перекосів попиту та пропозиції на торгах в моменти виходу на ринок найбільших гравців;

3) Дії Нацбанку та спекулянтів. Зі спекулянтами все просто. На такому ринку вони будуть працювати «в дві сторони» зі спробами покачати курс в моменти ситуативних перекосів попиту та пропозиції.

А ось з НБУ складніше… У випадку ситуативного надлишку пропозиції долара — ми знову побачимо на торгах регулятора з викупом долара через «тихий» Matching. Але для формування тренда на міжбанку і головне — курсоутворення — надзвичайно важлива ціна викупу цього надлишку Нацбанком. Саме це й буде формувати цінники на торгах та опосередковано впливати і на готівковий ринок.

Але в цілому — виходи регулятора на торги з викупом долара утримають його котирування від обвалу на міжбанку навіть в разі істотного зростання пропозиції валюти.

Обмінники продовжать працювати «з обороту» і частково залишаться заручником поведінки міжбанку. Але відштовхуватися при виставленні котирувань фінансисти будуть все ж таки від реального попиту і пропозиції.

За рахунок проведення аукціону з розміщення ОВДП «Мінфін» на сьогодні прогнозує обсяги торгів в межах 410-430 млн доларів при здійсненні до 540-600 угод і коридор по долару 25,05-25,25 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,00-25,18 і продаж 25,27-25,55 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,15-25,25 гривень та продаж 25,33-25,45 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram