Що це значить

  • Для громадян, які отримають цю допомогу, боргове навантаження в середньому знизиться більше ніж на 40%. А для понад 260 тисяч громадян борги перед банками і МВФ будуть погашені повністю.
  • Щоб погасити борги, одержувачам допомоги не потрібно йти в кредитні організації, кредитори самі все за них оформлять. Люди тільки отримають повідомлення про списання боргів, пояснили в прес-службі.

Борги до 300 тисяч тенге за беззаставними споживчими позиками в банках МФО зможуть погасити позичальники з багатодітних сімей, сімей без годувальника, сімей з дітьми-інвалідами та інвалідами дитинства старше 18 років, одержувачі адресної соціальної держдопомоги, діти-сироти, діти, які залишилися без піклування батьків, які не досягли 29 років, які втратили батьків до повноліття.

Одночасно влада Казахстану готуує до осені поправки до норми, що регулює кредитування, щоб боротися зі зростанням закредитованості населення, повідомив Нацбанк.

Читайте також: В Канаді банк пробачив клієнтам всі борги

Зміни торкнуться, зокрема, банків, онлайн-кредиторів, кредитних товариств і ломбардів. Буде заборонено нараховувати неустойку, комісії та інші платежі на позики з простроченням понад 90 днів.

Також очікується підвищення вимог до власного капіталу банків при наданні беззаставних споживчих кредитів для протидії агресивному збільшенню кредитування.

Читайте також: У Зеленського обіцяють кредити під 12-13% вже наступного року

Виконуючи указ президента, банки та МФО вже списали нараховані на 1 липня штрафи і пені за беззаставними споживчими позиками більше ніж мільйону осіб на загальну суму 33,6 млрд тенге (близько 86 млн дол.).

Такі борги організації списують за свій рахунок, нагадав регулятор. До 20 серпня 2019 року Фонд проблемних кредитів відшкодує їм 30% від суми списань.