Що це значить

«Ми неодноразово говорили про перспективність передачі управління нашої газотранспортної системи (ГТС) консорціуму міжнародної компанії особливо, якщо „Газпром“ займе неконструктивну позицію на переговорах з транзиту. Сьогодні ми бачимо, що росіяни налаштовані відстрочити початок переговорів, щоб з настанням холодів вчергове вдатися до шантажу і викручування рук», — написав Коболєв.

При цьому він наголосив, що проводити процес щодо виділення функції оператора газотранспортної системи (анбандлинг) необхідно за моделлю ISO.

«Лише ця модель забезпечить можливість надалі захищати інтереси України у судах проти „Газпрому“ і при цьому повністю виконати вимоги європейської газової директиви», — наголосив Коболєв.

Читайте також: Нафтогаз оскаржить у суді зниження цін на газ для населення

Раніше повідомлялося, що тристоронні переговори по газу в Брюсселі (Бельгія) між Україною, Росією і Євросоюзом повинні відбутися 16 вересня.

РНБО рекомендує Кабміну включити представників «Магістральних газопроводів України» (МДУ) в тристоронні переговори.

Також повідомлялося, що «Нафтогаз» готовий скоротити позовні вимоги до «Газпрому» з 12 млрд доларів до 2 млрд доларів у разі укладення довгострокового контракту з транзиту газу через територію України.