ОВДП. На завтрашньому аукціоні Мінфін України запропонує облігацій за номіналом на 3 млрд гривень з термінами дуже привабливими як місцевим інвесторам, так і іноземним.

Чиновники сподіваються за рахунок невеликого обсягу пропозиції і за рахунок дефіцитності на ринку паперів з такими термінами — посилити конкуренцію між покупцями і знизити вартість залучення коштів до бюджету.


Але те й саме  позначиться і на обсягах валюти на міжбанку. Коли суми запропонованих ОВДП були значно вище — іноземці продавали більше валюти, щоб скупити їх максимально. Прі невеликих обсягах пропозиції — нерезиденти заведуть набагато менший обсяг валюти для купівлі гривневих паперів і це знизить тиск на долар на торгах.

Поведінка великих гравців. Компаніям-експортерам необхідно фінансувати свою поточну діяльність, що змушує їх активніше продавати валюту для забезпечення гривневих витрат по виробничим циклам і підготуватися до виплат авансу персоналу в середині місяця. А у імпортерів також стоїть завдання активно закривати свої поточні валютні контракти, намагаючись при цьому робити це на мінімальних котируваннях.

Сьогодні основну роль в курсоутворенні на міжбанку зіграють цілі та завдання найбільших компаній. Ситуативні перекоси у понеділок можливі досить великі. Але у разі, якщо пропонований курс виявиться «цікавим» для експортерів і вони почнуть продавати свої валютні запаси — «Мінфін» не бачить особливих загроз для гривні.

Процес торгу за курсом між найбільшими місцевими гравцями — буде основним драйвером ринку. Спекулянти працюватимуть «в дві сторони», а у разі ситуативного надлишку пропозиції долара — ми побачимо на міжбанку Нацбанк з його викупом в межах як мінімум «чергових» 20 млн доларів.

Якщо іноземці вважатимуть курс міжбанку для себе привабливим — вони почнуть також виходити на торги з продажами валюти, тому що їм необхідно накопичити потрібний обсяг гривневої маси під майбутній аукціон. У цьому випадку рівень котирувань міжбанку для прийняття ними рішень щодо виходу / невихід на торги — буде основним сигналом для їх операцій.

Готівковий ринок продовжить працювати «з обороту» і лише частково залишиться заручником поведінки міжбанку, відштовхуючись від реального попиту і пропозиції на валюту з боку населення.

«Мінфін» на сьогодні прогнозує обсяги торгів в межах 360-380 млн доларів при здійсненні до 450-520 угод і коридор по долару 25,10-25,30 гривень.

Курс фактично буде залежати від поточних завдань великих гравців і рішень нерезидентів по виходу / невихід на ринок з продажем валюти під завтрашній аукціон з розміщення ОВДП.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,04-25,25 і продаж 25,29-25,55 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,25-25,356 гривень та продаж 25,39-25,50 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram