Не був спокійним і минулий тиждень. Часто міжбанк поводився прямо протилежно тим прогнозам, які озвучавалися перед початком торгів. Це ускладнювало роботу як аналітикам, так і учасникам ринку — клієнтам, банкам і самому НБУ. Судіть самі.

Майже не спрацювали у звичайному форматі:

Стан ліквідності в банківській системі. Залишки на коррахунках банків скорочувались весь тиждень — з 45 млрд гривень на ранок 5 серпня до 39,6 млрд 9 серпня. При цьому курс продажу долара за минулий понеділок зріс відразу на 15 копійок з 25,56 до 25,71 (на ранок вівторка), а минулої п'ятниці, коли залишки на коррахунках банків впали до 39,6 млрд гривень — курс знову зріс з 25,12/25,17 до 25,17/25,21 до кінця сесії. Це говорить про те, що незважаючи на гривневий голод у більшості банків і нестачу ресурсів у клієнтів, попит на валюту виявився достатнім для «розігріву» котирувань.

Період репатріації дивідендів «дочками» іноземних компаній. Раніше (навіть з урахуванням діючих донедавна обмежень Нацбанку щодо щомісячної суми таких операцій) – репатріація дивідендів «дочками» іноземних компаній приводила до значних злетів котирувань. Зараз (після повного скасування цих обмежень регулятором) — це призводить лише до спроб спекулянтів заробити на піку такого попиту на валюту без істотних наслідків для курсу;

Поведінка спекулянтів і великий розрив між котируваннями готівкового та безготівкового ринків. Останнім часом спекулянти, в основному, працюють у форматі «в дві сторони». Хоча і намагаються періодично підлаштовуючись під великих гравців — формувати потрібний їм курсовий тренд на міжбанку. Але ровити це їм стає все важче.

А на готівковому ринку тільки в моменти, коли різниця між котируваннями обмінників і міжбанку стає великою (від 15 копійок і вище на доларі), можна спостерігати активну гру фінансистів, основою якої є переведення валюти з одного сегмента у інший з метою спекулятивних заробітків.

В основному ж готівковий ринок тільки підлаштовується під котирування міжбанку і працює «з обороту». Періодично готівковий ринок майже зовсім не реагує на курсові перекоси, що час від часу виникають на міжбанку. Обмінники виставляючи свої котирування з невеликою корекцією за фактом проведених торгів.

І навіть виходи на міжбанк великих гравців, як експортерів, так і імпортерів, не здатні помітно вплинути на поведінку курсу на міжбанку. Тільки операції двадцятки найбільших клієнтів реального сектора економіки (найбільші держкорпорації, ключові нафто- і газотрейдери, агрохолдинги, рітейлери і металурги) — ще можуть частково вплинути на котирування, але не так помітно, як це було раніше.

Тож хто зараз «рулить» валютним ринком

Скасування обов'язкового продажу валюти, зняття лімітів за сумами виведення дивідендів «дочками» іноземних компаній, дозвіл купувати валюту за рахунок кредитних коштів і деякі інші заходи Нацбанку з лібералізації валютного регулювання, а також фактично прямий допуск іноземців до ринку ОВДП – безумовно, стали позитивними подіями на українському валютному ринку. Але як і всі – ці події мають «зворотний бік медалі».

Вітчизняний валютний ринок не великий за обсягами та «вузький». Через це точно прогнозувати обсяги операцій, навіть з урахуванням інформації щодо купівлі-продажу клієнтів, яку має Нацбанк на початок кожного дня, дуже складно.

Причина — непередбачувана поведінка нерезидентів, які скуповують українські ОВДП на первинному і вторинному ринку. Іноземців привадлює високий рівень дохідності держпаперів, відсутність оподаткування за ними і потенційна можливість ще й заробити на курсі в разі зміцнення гривні.

Масштаби угод іноземців великі за українськими мірками. Лише в липні нетто-купівля НБУ валюти на міжбанку склала більше $1,254 млрд. В основному це сталося за рахунок продажу нерезидентами валюти для інвестування в гривневі ОВДП. В деякі періоди рішення нерезидентів з купівлі або відмови від покупки нових облігацій, а також рішення про реінвестування в держпапери нових випусків гривні, отриманої від погашення раніше куплених паперів — суттєво впливають на курсоутворення. В подальшому ці фактори будуть мати вирішальне значення при формуванні валютного міжбанку в моменти погашення випусків держоблігацій.

Періодично приток валюти від іноземців у процесі їх інвестування у держоблігації навіть перекривав такий істотний фактор для нашого ринку, як відшкодування ПДВ експортерам.

Надмірна залежність нашого валютного ринку від рішень іноземних інвесторів щодо роботи з українськими облігаціями — небезпечна тенденція, якою обов'язково скористаються найбільші світові спекулянти, якщо Нацбанк і Мінфін України допустять помилки в управлінні держборгом.

Враховуючи, що Мінфіну України та Нацбанку необхідно буде забезпечувати пікові зовнішні виплати 2019 і 2020 років, ще й з урахуванням впливу курсу на основні дохідні статті бюджету, здатність двох відомств до узгоджених дій стає надзвичайно важливою.

На цьому тлі логічним є прагнення уряду і наших фінансових відомств якомога швидше почати нову програму співпраці з МВФ, щоб створити альтернативне джерело надходження валютних ресурсів в країну і тим самим забезпечити незалежність фінансування бюджетних програм та здатність впливати на ціну запозичень.

Результати тижня

В кінцевому підсумку за період з 5 до 9 серпня безготівковий долар на міжбанку подешевшав до 25,17/25,21 гривень, євро впав до 28,17/28,21 гривень, а рубль просів до 0,3851/0,3861 гривень.

На готівковому ринку котирування продажі американської валюти опустилися з 25,70-25,80 гривень до 25,40-25,50.

Нацбанк не міг похвалитися новими рекордами з викупу долара на міжбанку. Але за нашими розрахунками придбав близько $157 млн, поступово знизивши ціну викупу з 25,53 до 25,11 гривень за долар.

Що буде з валютним ринком найближчими днями

На поведінку учасників торгів вплинуть наступні фактори:

1)Наближення періоду бюджетних розрахунків у клієнтів і господарська діяльність підприємств. Цього тижня клієнти бінків почнуть розрахуватися за податковими зобов'язаннями перед бюджетом за липень і за деякими позиціями — за весь 2-й квартал.

Необхідність розрахуватися з державою збільшить потребу в гривні і змусить бізнес активніше продавати валюту. Але пік таких продажів валюти все ж припаде на наступний понеділок — 19 серпня.

Активними будуть і покупці валюти. У зв'язку з «великими валютними гойдалками» останніх тижнів від 25 і до 25,70-25,80 гривень за долар — багато імпортерів воліють вичікувати досягнення курсом «дна» під час сесії і намагаються в цей момент купувати валюту під свої контракти. Іноді такий спонтанний вихід на ринок великих гравців дозволяє спекулянтам розхитувати курс, що посилює загальні коливання котирувань протягом дня.

Початок періоду бюджетних розрахунків, необхідність виплати авансів персоналу за першу половину серпня та інщі поточні виробничі витрати бізнесу працюють на зміцнення позицій гривні.

2) Черговий аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП, дії Нацбанку, ліквідність в банківській системі, поведінка готівкового ринку.

У вівторок 13 серпня Мінфін України проведе новий аукціон з продажу гривневих ОВДП. Пропонуватися буде невеликий обсяг, 3 млрд гривень: 500 млн — на 182 дні, 500 млн — на 329 днів і 2 млрд гривень — на 826 днів.

За задумом чиновників така сума пропозиції ОВДП збільшить конкуренцію серед покупців і знизить вартість запозичень. З одного боку, це позитивний момент, але з іншого, не варто очікувати притоку на міжбанк особливо великих сум валюти від нерезидентів, що відіб'ється на котируваннях міжбанку, що скоріше є негативним фактором. Щоправда, іноземці зараз активно скуповують облігації на вторинному ринку, так що пропозиція валюти може збільшитися за рахунок цих угод.

Дії Нацбанку. НБУ буде викуповувати надлишок пропозиції долара на міжбанку для поповнення резервів, чим утримає курс від істотного падіння навіть в періоди активного розпродажу валюти іноземцями під покупку облігацій. Регулятор знову віддасть перевагу «тихій» роботі через Matching.

Ліквідність банків та готівковий ринок. Сплата клієнтами податків і купівля ОВДП скоротять обсяги вільної гривневої ліквідності у банків, а головним її «постачальником» буде Нацбанк. Викуповуючи на міжбанку валюту — він таким чином «повертає» в систему частину гривні і може опосередковано регулювати всі грошові агрегати.

«Мінфін» прогнозує зростання коливань залишків на коррахунках банків цього тижня і в першій половині наступного за рахунок активізації бюджетних розрахунків і операцій нерезидентів з держоблігаціями.

За нашими розрахунками, коррахунки банків в період з 12 до 16 серпня будуть перебувати в межах коридору 39-53 млрд гривень.

Зазначимо, що спиратися зараз тільки на факт зростання чи падіння ліквідності в банківській системі при прогнозуванні поведінки курсу неможна. Надто вже багато серйозних гравців впливає в даний час на загальний стан ліквідності в системі за рахунок операцій з ОВДП.

Готівковий ринок. Незважаючи на «нестандартні» реакції курсу минулих тижнів і «втому» обмінників від частої зміни котирувань міжбанку, готівковий ринок в цілому буде озиратися на ситуацію на торгах. Але він стане більш «незалежним і самостійним» в частині виставлення цінників.

Працювати обмінники продовжать у форматі «з обороту», періодично виставляючи більший спред в моменти зростання курсових ризиків на торгах.

Прогноз міжбанківського та готівкового курсів на 12-16 серпня

На міжбанку різниця між попитом та пропозицією буде посилюватись як за рахунок вкаладень нерезидентів у ОВДП на первинному і вторинному ринках, так і за рахунок бюджетних проплат клієнтів в кінці тижня. Основну частину пропозиції валюти від іноземців буде викуповувати Нацбанк, використовуючи «тиху» форму інтервенцій через Matching.

За нашими розрахунками, за рахунок аукціону Мінфіну Українги з розміщення ОВДП і продажів клієнтами валюти під свої розрахунки з бюджетом, обсяг можливого викупу Нацбанком валюти для поповнення резервів цього тижня складе як мінімум $80-130 млн.

Курс безготівкового долара в період з 12 до 16 серпня буде перебувати в межах 24,95-25,55 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — до $360-380 млн при укладанні до 450-520 угод;

У вівторок-середу — зростання обсягу операцій на міжбанку за рахунок проведення аукціону з розміщення ОВДП і розрахунків за ним. Ми прогнозуємо обсяги операцій на міжбанку в межах $410-430 млн при здійсненні до 540-600 угод;

У четвер — п'ятницю — поступове зниження обсягів операцій за рахунок скорочення припливу валюти від нерезидентів до наступного аукціону. Але частково це компенсується продажами валютної виручки клієнтами для фінансування своїх поточних виробничих витрат і бюджетних платежів.

За нашими розрахунками обсяги операцій на міжбанку складуть в четвер — не більше $310-330 млн при здійсненні до 400-430 угод, а в п'ятницю — не більше $280-300 млн при здійсненні до 380-410 угод за рахунок ефекту закінчення тижня.

На готівковому ринку. Обмінники будуть орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції в їхньому регіоні з оглядкою на ситуацію на міжбанку.

Якщо на торгах не буде особливих сюрпризів, то обмінники продовжать працювати в режимі «з обороту» при середньому рівні спреду в 15-20 копійок за доларом, в межах 25-30 копійок — за євро і 0,004-0,008 гривні за рубль.

При «розгойдуванні» міжбанку — готівковий ринок буде періодично коригувати свої цінники, але при цьому орієнтуючись в основному на обсяг реального попиту на валюту з боку громадян.

У зв'язку з високою невизначеністю реакції курсу на міжбанку на зовнішні фактори, «Мінфін» прогнозує досить широкий коридор для готівкового долара на 12-16 серпня. В обмінниках фінкомпаній — в межах 24,95-25,65 гривень, а в банках — 24,90-25,70 гривень.