Про що говорили

Бізнес-спільнота наполягає на необхідності проведення в Україні давно назрілої судової реформи та виведення української економіки з тіні.

Як зазначила під час зустрічі виконавчий директор ЄБА Анна Дерев'янко, пріоритети бізнесу і анонсовані цілі політичної команди здебільшого збігаються. «Водночас, щоб досягти більшого, іноді варто і ставити цілі більш амбіційно».

Також на зустрічі багато обговорювали проблему тіньового сектору економіки та необхідні кроки для врегулювання питання. Команда має справді чимало важливих і корисних пропозицій, і в планах на 5 років — зменшити на 15% тіньову економіку. Але, можливо, якщо бізнес і держава будуть ефективно співпрацювати, цифра в 25-30% — також цілком реальна", — цитує прес-служба Дерев'янко.

Читайте також: ДФС по-новому буде штрафувати за невикористання РРО

Також повідомляється, що на зустрічі представники бізнесу обговорювали питання розвитку cashless і санкцій за торгівлю без фіскального чека, посилення відповідальності за податкові правопорушення, наприклад, за порушення, які сталися не з вини підприємств.

У контексті роботи митниці бізнес підняв важливі питання гармонізації митного законодавства України відповідно до законодавства ЄС, а також запровадження інституту уповноваженого економічного оператора.

«Крім того, було акцентовано на необхідності вже давно перезрілої судової реформи — адже рух вперед економіки неможливий без неекономічних оновлень, врегулювання інфраструктурних питань та залучення приватних інвестицій у сферу логістики, комплексного вирішення питань міграції», — додали в прес-службі.

Читайте також: Що заважає бізнесу вийти з тіні

Учасники зустрічі досягли домовленості про те, що бізнес надасть політсилі свої пропозиції щодо врегулювання наявних проблемних аспектів та розвитку сприятливого бізнес-клімату в Україні.

Раніше ЄБА оприлюднила сім першочергових кроків, яких очікує бізнес-співтовариство від президента. Зокрема, серед них реформування правоохоронних органів для зниження тиску на бізнес, перезапуск НАЗК та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, забезпечення макроекономічної стабільності та незалежності НБУ, реформа публічних закупівель, продовження автоматичного відшкодування ПДВ та дерегуляції, реформа Фіскальної служби.

Крім того, українські підприємства очікують від влади збільшення державної підтримки, а також зниження податкового тиску і спрощення сплати податків з метою покращення бізнес-середовища в країні.