Ось основні:

1) Завершення тижня. «Ефект» п'ятниці зазвичай знижує ділову активність у клієнтів. Вони вважають за краще розміщувати свою гривню на короткі депозити до понеділка, щоб заробити за вихідні і при цьому «не зависати» з товарами і грошима на суботу-неділю. Щопонеділка вони забирають депозити і продовжують працювати в звичайному режимі. Така поведінка компаній зазвичай призводить до зниження попиту на валюту перед вихідними і грає на користь нацвалюти;

2) Оголошення умов нового аукціону Мінфіну України по ОВДП у наступний вівторок. Чиновники знову пропонують невеликий обсяг облігацій (3 млрд гривень) і сподіваються за рахунок конкуренції між покупцями ще додатково знизити вартість залучення коштів у бюджет.

Це також грає з одного боку — на зростання ажіотажу навколо покупок облігацій (їх іноземці купують активно як на первинному ринку, так і на вторинному ринку), а з іншого боку — трохи знижує загальний обсяг пропозиції валюти від нерезидентів (їм треба менше продавати валюти, щоб забезпечити викуп всіх паперів аукціону).


З огляду на те, що основна частина таких іноземців — це фактично просто професійні спекулянти, їх «гарячі» гроші будуть в подальшому досить небезпечні для курсу в той період, коли вони почнуть фіксувати прибуток та виводити валюту на свої рахунки за кордоном;

3) «Тихе» і не особливо афішуєме зростання попиту на валюту з боку великих імпортерів. Вони продовжують поступово скуповувати валюту в моменти просідання котирувань і віддають перевагу тій же тактиці «не грати в курсову лотерею». А експортери намагаються продавати валюту дорожче в ті моменти, коли на міжбанку немає нерезидентів з їх продажами під купівлю ОВДП. Це періодично призводить до перекосів попиту і пропозиції на торгах і розгойдує курс;

4) Дії Нацбанку, поведінка спекулянтів і реакція готівкового ринку.

НБУ продовжить викуп в ЗВР надлишка пропозиції долара на міжбанку, що знову буде утримувати долар від сильного падіння.

Спекулянти знову працюватимуть «в дві сторони» і іноді намагатимуться покачати курс протягом сесії на малооб'ємному п'ятничному ринку. Хоча особливих гривневих ресурсів для розкачки котирувань у них зараз немає — коррахунки банків ще знизилися і на ранок п'ятниці знаходяться на позначці 39,6 млрд гривень.

Готівковий ринок залишиться заручником поведінки міжбанка і на ранок сьогоднішнього дня поступово знижує котирування прийому валюти у населення з вельми неохочим зниженням і котирувань її продажу. Відчувається, що фінансисти побоються не вгадати тренд на торгах і не поспішають робити різких рухів при виставленні цінників в обмінниках.

Підводячи підсумки можливого впливу всіх перерахованих вище факторів — «Мінфін» на п'ятницю прогнозує зниження обсягів торгів до 290-300 млн доларів при здійсненні до 420 угод і коридор по долару 25,00-25,20 гривень. Курс фактично буде залежати від дій і поточних завдань великих гравців та спекулянтів.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,98-25,25 і продаж 25,28-25,60 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,20-25,30 гривень та продаж 25,36-25,50 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram