Прогноз аналітиків НБУ

На думку аналітиків, споживча інфляція сповільниться завдяки привабливим умовам для інвесторів. Адже високі відсоткові ставки за гривневими ОВДП виявляться цікавими і українцям, і іноземцям.

Очікується і зважена фіскальна політика, тобто ставки податків залишаться на тому ж рівні, але стягувати їх з усіх платників будуть суворіше. Це важливо в умовах необхідності погашення великих обсягів держборгу в 2019-2021 рр. Згідно з даними Мінфіну, доведеться заплатити близько 1,14 трлн грн.

Читайте також: НБУ:Україні потрібна нова програма з МВФ на 5-10 мільярдів

Темпи зростання зарплат сповільняться під впливом скорочення розриву з рівнем доходу в сусідніх країнах, а міграційні процеси з України стануть стриманішими. При цьому на внутрішньому ринку очікується знача пропозиція продтоварів вітчизняного та іноземного походження, а ціни на імпортовані енергоресурси повинні бути стабільно низькими.

Прогноз експертів

Експерти не настільки оптимістичні. Вони вважають, що в 2019 році інфляція буде не нижче 7%, а в 2020 — близько 6-7%.

«Хоча курс гривні буде стабільний і ціни на газ навіть трохи впадуть, інфляція буде „розганятися“ зростанням економіки, пожвавленням бізнес-активності та зростанням рівня кредитування.

Зниження інфляції на тлі уповільнення зростання зарплат дозволить людям відчути реальне зростання доходів, оскільки їх купівельна спроможність зросте», — вважає економіст Іван Нікітченко.

На його думку, в цьому році економіка зросте на 3%, а в 2020-му — на 4%.

«Завдяки настанню макрофінансової стабільності в Україні та зростанню глобальної економіки, країна отримає непогане зростання. Але для України цього все одно мало. Щоб дійти за рівнем життя хоча б до Східної Європи, нам необхідне зростання від 6-7% в рік», — вважає вона.

Читайте також: Зеленський очікує зростання економіки на 5-7% в рік

Доходи населення зростатимуть, обіцяє влада. У МЕРТ вважають, що в 2020 середня номінальна зарплата підніметься до 12-12,5 тис. грн. Для порівняння: цього року аналітики відомства прогнозували зростання до 10,3 тис. грн. Але в червні, за даними Держкомстату, середня зарплата по країні досягла 10 783 грн. Тому не виключено, що випереджаючими темпами зможе рости і дохід населення в 2020, вважає керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

«МЕРТ в прогнозах встановив зростання зарплат в 15-20%. Але цього мало, якщо країна буде виходити з кризи. У межах прискорення економіки оптимальний зростання доходу українців хоча б на 30%», — уточнює Забловський.

Згоден з цим Нікітченко: «В кінці 2019-го зарплата досягне 12-13 тис. грн, в кінці 2020-го — 15-16 тисяч».

А рівень безробіття в 2020-му повинен знизитися до 8,1-8,6% (зараз 9,6%). Однак цей показник нереальний, вважають експерти, адже в Україні не проживає 42 млн осіб.

«За різними оцінками, населення України становить 28-35 млн. Тому зараз рівень безробіття близько 5%. У 2020 показник ще знизиться. Позначиться демографічний провал в 90-х і активні темпи міграції останніх років», — говорить він.

Щоб трудова ситуація не погіршувалася, Забловський рекомендує не забувати про актуальні в 2020 році ризики:

«Світова економіка може піти в рецесію, торгова війна між Китаєм і США посилиться, а військовий конфлікт з РФ увійти в нову фазу ескалації. Тому важливо далі проводити системні реформи, знижувати рівень тіньової економіки, співпрацювати з МВФ і покращувати інвестклімат. Тоді економіка стане менш сприйнятлива до зовнішніх викликів».

Читайте також: НБУ ввів щомісячний індекс очікувань ділової активності

Нагадаємо, за оцінками Мінекономіки, цього року середньозважений курс долара повинен скласти 27,4-28,2 грн, а в 2020-му — 28,2-29,1 грн. Ці прогнози держорганів експерти вважають реалістичними.

«Курс буде залежати від осені 2019, адже поки актуальні питання, чи буде ефективно працювати новий парламент і уряд, буде досягнута домовленість з МВФ і ЄС про продовження макрофінансової допомоги Україні. Також треба враховувати ситуацію на зовнішніх фінринках. Якщо збережеться поточний розклад у світовій економіці і домовленості з МВФ виявляться успішними, середній курс долара в 2020 році складе 27,5 грн, з коливаннями від 26 до 28,5 грн», — вважає він.

Згоден з цим і експерт Андрій Забловський, який зазначає: «В останні роки НБУ провів ряд реформ фінсектора, що дозволяє заздалегідь прогнозувати курс і ліквідувати ризики різкого зростання або падіння вартості нацвалюти».