1) Розрахунки по вчорашньому аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП. На ньому був проданий фактично весь обсяг пропонованих паперів і сьогодні в бюджет покупці перерахують порядка 2,67 млрд гривень. Частина валюти під ці операції була продана іноземцями ще вчора, але й сьогодні за нашими розрахунками нерезиденти додадуть ще 35-50 млн доларів пропозиції валюти на торгах. Саме за рахунок цих вливань «Мінфін» прогнозує зниження котирувань в перші дві години сесії;

2) Продовження періоду купівлі валюти «дочками» іноземних компаній під вивід дивідендів. На сьогодні основні обсяги валюти ними вже придбані і поступово цей фактор втрачає свій «вагу» при формуванні курсу протягом дня, але деякі (самі витримані та стійкі) такі покупці сподіваються сьогодні  ще докупити валюти на ситуативних зниженнях курсу;

3) Дії Нацбанку, спекулянтів і збільшення активності з купівлі валюти з боку великих імпортерів.

НБУ намагатиметься викупити в резерви надлишок пропозиції долара, який ситуативно з'явиться в період розрахунку за ОВДП. Це утримає курс від значного просідання.

Спекулянти продовжать працювати «в дві сторони», але підлаштовуючись під дії великих гравців сьогодні будуть намагатися «покачати» курс протягом сесії.

Імпортери, як і раніше, побоюються можливого подальшого подорожчання валюти і тому продовжують закривати свої зовнішні контракти, що додає попиту на валюту і працює проти гривні. Експортери ж все одно притримують валюту до останнього, що психологічно створює дефіцит пропозиції в ті моменти, коли з міжбанку йдуть нерезиденти. Це дозволяє періодично «розігрівати» котирування на таких ситуативних перекосах.

На користь гривні працює продовження падіння ліквідності в системі (коррахунки ще знизилися на 3,4 млрд гривень — до майже 40,9 млрд) і необхідність у компаній проводити поточні господарські витрати.

Готівковий ринок сьогодні буде виставляти свої цінники з оглядкою на поведінку міжбанку і не дуже поспішати знижувати котирування продажу валюти навіть у тому випадку, якщо на торгах буде спостерігатися активне просідання.

Причина проста — власники обмінників розуміють, що сьогоднішнє можливе зміцнення гривні пов'язане з розрахунками по аукціону за облігації і тому не готові збільшувати свої валютні ризики, продаючи валюту задешево. Швидше за все — обмінники віддадуть перевагу досить обережному зниженню котирувань продажу валюти при більш істотному пониженню курсу прийому (якщо міжбанк піде вниз). Але й значно підіймати котирування їм теж особливо не вигідно — заробляють обмінки зараз «з обороту» і конкуренція висока. Втрачати потенційних клієнтів ніхто не бажає.

З урахуванням розрахунків по аукціону і поступового зростання обсягів попиту на валюту з боку імпортерів — «Мінфін» на середу прогнозує обсяги торгів до 380-400 млн доларів при здійсненні до 550-600 угод та коридор по долару в межах 25,40-25,55 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,10-25,55 і продаж 25,58-25,80 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,50-25,605 гривень та продаж 25,62-25,75 гривень.


Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram