Ситуація майже повністю повторює розклад сил і мотивацій учасників ринку п'ятниці, але з урахуванням специфіки швидкого закінчення першої декади місяця.

У першу чергу — за рахунок виходу на торги декількох великих покупців — «дочок» іноземних компаній з репатріацією дивідендів. Вони будуть швидше за все виходити на ринок і у вівторок-середу, коли відбудеться аукціон з розміщення ОВДП і пропозиція валюти стане більше. Але швидке зростання котирувань останніх днів дещо налякало цих покупців і значну частину валюти вони все ж таки придбали сьогодні за логікою — « хто знає, що з курсом буде завтра».

За рахунок купівлі валюти під репатріацію дивідендів «дочками» іноземців і операцій декількох великих імпортерів (в основному — постачальників енергоносіїв) долар на міжбанку зріс до 25,63 / 25,67 гривень, а готівковий при продажу подорожчав до 25,80 та вище. Причому — в середині дня безготівковий курс досягав рівнів і в 25,71 / 25,76 гривень за долар і лише на кінець сесії поодинокі продажі (за спостереженнями «Мінфіну» — в основному нерезіденстські) занизили котирування до 25,63 / 25,67.

Нерезиденти чудово розуміють, що скорочення Мінфіном запропонованих обсягів ОВДП на аукціоні у вівторок — це спроба емітента знизити їх прибутковість на фоні зростання конкуренції серед покупців. Тому вони поки не поспішають продавати основні суми валюти для отримання гривні під завтрашній аукціон і сподіваються за рахунок зростання котирувань своїх продажів частково компенсувати для себе можливе зниження прибутковості по ОВДП завтра на аукціоні. Тим більше, що коливання курсу з тенденцією до швидкого зростання в останні дні мотивують експортерів до притримування валюти, що також скорочує пропозицію і підтягує курс вгору.

В кінцевому підсумку, зараз за рахунок зниження припливу валюти від нерезидентів при скороченні пропозиції від експортерів і спекулятивному розігріві котирувань готівкового ринку — попит на валюту став перевищувати пропозицію і почалася загальна гра «на підвищення».

Спекулянти в цій ситуації працюють як «в дві сторони», так і активно беруть участь в процесі розгойдування котирувань, що також зараз цікаво й потенційним іноземним покупцям ОВДП.

Хід торгів:

Почавши з п'ятничних вечірніх котирувань закриття 25,51 / 25,56 гривень за долар — курс вже у першу годину сесії швидко дішов до позначки 25,71 / 25,76. В основному — за рахунок купівель «дочок» нерезидентів під вивід дивідендів. Ближче до 12:00 на торги вийшли і основні продавці (мабуть вирішивши, що вище котирування сьогодні не підуть). Це забезпечило невелику корекцію долара до рівня 25,725 / 25,75 гривень на 12:00 і до 25,71 / 25,735 ближче до обіду. Після закінчення активної фази сесії котирування до 15-ї години знизилися до 25,69 / 25,72 гривень і до 25,63 / 25,67 на момент завершення сесії.

Винуватцями зниження курсу в період після закінчення основних торгів були нерезиденти і спекулянти. Перші почали готуватися до завтрашнього аукціону і вирішили продати невеликі обсяги валюти, а другі — просто зіграли на короткострокове зниження котирувань, зіткнувшись з падінням попиту перед завершенням сесії.

Головні події 5 серпня на міжбанку:

1) Зростання котирувань долара з ранкових 25,51 / 25,56 гривень до 25,63 / 25,67 на момент завершення сесії;

2) НБУ не виходив на торги у публічному форматі, хоча і був помічений за словами учасників міжбанку на ринку в «тихому» форматі роботи через Matching. Причому, деякі учасники торгів підозрюють регулятор у роботі «в дві сторони», щоб дещо збити напругу на сесії і в той же час не особливо витрачати резерви;

3) Довідковий курс НБУ на 12:00 зареєстрований на позначці 25,7425 гривень за долар, а офіційний курс Нацбанку на 6 серпня встановлений на рівні 25,735045.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram