1) Відсутність великих обсягів нерезидентних продажів валюти під завтрашній аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Іноземці вичікують максимально високих котирувань і з урахуванням невеликих за обсягами запропонованих у вівторок облігацій — поки не готові заливати ринок валютою. Зниження пропозиції буде грати на користь зростання котирувань;

2) Вихід «дочок» іноземних компаній з купівлею валюти під репатріацію дивідендів. Перша декада місяця — традиційний період для таких операцій, що призводить до зростання попиту на валюту і до спекулятивних спроб підвищити курс;

3) Продовження періоду поступового зростання котирувань в обмінниках. Готівковий ринок грає на випередження, чим періодично провокує спекулятивну гру «на підвищення» на торгах.

4) Зростання попиту на валюту з боку імпортерів на фоні дуже стриманої її пропозиції від експортерів. Імпортери побоюються подальшого подорожчання долара і євро і поспішають закрити свої зовнішні угоди, а у деяких експортерів виникає бажання притримати валюту до максимально високих котирувань. Це психологічно працює проти гривні.

На користь нацвалюти спрацьовує скорочення ліквідності в банківській системі (коррахунки впали майже на 3,2 млрд гривень — до 45 млрд)та необхідність у компаній закривати свою заборгованість перед персоналом по зарплаті за липень і здійснювати поточні господарські операції. Це призводить до дефіциту гривневих ресурсів у клієнтів та стимулює їх до продажу валюти на міжбанку.

З урахуванням майбутнього аукціону з розміщення ОВДП та активізації «дочок» іноземних компаній по репатріації дивідендів — «Мінфін» прогнозує на понеділок обсяги торгів у межах до 360-400 млн доларів при здійсненні до 530-620 угод.

Готівковий ринок поки продовжить задирати котирування вгору, орієнтуючись на ситуацію на міжбанку.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні продовження спроб великих гравців (експортерів, нерезидентів і спекулянтів) покачати курс і коридор по долару в межах 25,60-25,85 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,20-25,60 і продаж 25,70-25,90 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,50-25,61 гривень та продаж 25,65-25,80 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram