Останній тиждень виявився гарячим на події. У США Дональд Трамп ввів чергові санкції у відношенні Китаю. В Україні вирували валютні пристрасті, а фінансові регулятори з'ясовували стосунки в мережі. Про те, чим обернеться перепалка фінансових регуляторів для інвесторів в ОВДП розповів НВ фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Сергій Фурса.

Трамп переграв ФРС

Головна образа трапилася в США, як все головне, що відбувається на планеті, зокрема вторгнення інопланетян у голлівудських фільмах. ФРС знизила ставку на 0,25%, причому зробила це вперше з 2008 року, коли таким чином почали боротися з глобальною кризою.

ФРС ставку знизила, але зробила це, з точки зору Трампа, без поваги. Не так сильно, як хотілося американському президенту, і супроводивши коментарями, які заплутали ринки. В результаті, вже в середу американські індекси падали, а твіттер Трампа розродився лайкою. Але це був тільки початок.

Тому що в четвер, коли американо-китайські торгові переговори закінчилися рішенням продовжити переговори потім, Трамп раптом ввів мито на $300 млрд на китайські товари, обваливши ринки як акцій, так і сировинних товарів. Нафта, наприклад, втратила відразу 7%.

В результаті, індекс S&P500 відкриє п’ятницю на позначці в 2953 пункти, а долар зміцнився відносно євро до 1,108. І якщо в таких країнах, як Україна, мешканці великих кабінетів не можуть нашкодити світовій економіці,  то коли неадекватно поводиться людина в найважливішому кабінеті на Землі, це турбує. У той же час, підтримує ринки підозра, що різкий виток в торговельній війні з Китаєм стався тому, що Трамп залишився незадоволений рішенням ФРС і таким чином, створюючи додаткові ризики для економіки, підштовхує регулятора до подальшого зниження ставки. А це вже радує інвесторів і спекулянтів.

 Віртуальна перепалка Мінфіну та НБУ закінчилась компромісом    

В українському сегменті на цьому тижні спостерігалася незначна фіксація прибутку після вражаючого зростання. Що, втім, не завадило суверенним паперам і варрантам вирости за підсумком тижня. Інвестори зберігають позитивний настрій і особливо позитивний щодо України. Тим більше, коли їх радують такими інтерв'ю, які дав фаворит на посаду крісла прем'єр-міністра Гончарук.

Він озвучив реформи, на яких хоче концентруватися, підтримавши думку інвесторів, що все буде добре. Ажіотаж з боку зовнішніх гравців навіть викликав бурю всередині країни у вигляді короткої словесної перестрілки між Мінфіном і Нацбанком. А всьому виною експансія на ринок гривневих облігацій з боку нерезидентів, які на цьому тижні купили на первинному аукціоні облігацій більш ніж на $500 млн, збільшивши свій портфель до $3,5 млрд.

Продаючи ці долари, вони різко зміцнили курс гривні, викликавши шквал обурення в уряду, для якого кожен десяток копійок зростання курсу обертаються різким зростанням діри в бюджеті, оскільки зменшує надходження від митниці. Все природно.

У Мінфіну і Нацбанку різні завдання, причому це характерно не тільки для України. Іноді це призводить до конфлікту інтересів. Хоча рідко стає публічним в результаті коментарів у Фейсбуці. Мінфіну потрібно виконувати бюджет, Нацбанку потрібно зорієнтувати інфляцію і дотримуватися гнучкого курсоутворення. І не заважати ринковому курсоутвореню.

З іншого боку, питання в тому, чи є поточне ринкове зміцнення гривні відображенням температури в економіці, адже викликано воно виключно активністю нерезидентів, яка скоро закінчиться. Загалом, Мінфін скаржиться, Нацбанк розводить руками. Але, судячи з усього, сторони дійшли компромісу, нехай публічно це ніяк не було заявлено.

   Курс охолов, мінфін зменшив апетити  

Індикатором домовленостей є той факт, що Нацбанк, мабуть, став-таки стіною біля позначки в 25 гривень за долар, не пустивши гривню далі. І в п’ятницю з ранку курс був ближче до 25,5 ніж до 25,0. Розумне рішення, адже воно дозволяє уникнути сильних шоків у майбутньому. Але може стати сигналом для інших учасників, що далі вже не буде, а значить, можна запускати осінню сезонність.

З іншого боку, Мінфін тепер обмежив апетити, поставивши ліміти на розміщення по всіх облігаціях на наступному аукціоні. В результаті, максимум, що зможе залучити Мінфін у вівторок — це 3 млрд грн. А значить, надто сильного припливу валюти вже не буде, що прибере тиск з валютного ринку. Компроміс як він є, всі незадоволені, всім довелося піти на поступки. А на наступному аукціоні можна очікувати більш агресивного зниження прибутковості за державними облігаціями, адже ліміт попиту змусить покупців конкурувати.

А на ринку акцій в Україні почали торгувати акціями Apple. Збулася мрія ідіота, тепер простий українець може наслідувати приклад Форреста Гампа і купити акції однієї яблучної компанії. Та й ті котирування, за якими продають і купують папери, показують, що швидше за це нагадує ловлю роззяв, ласих на гучні і модні тренди, ніж реальний запуск активних торгів. Все-таки, купувати акції в Україні за ціною на 10% -20% вище, ніж вони торгуються у США, не найрозумніша інвестиція. Хоча, з іншого боку, де Apple, а де розумні покупки.