Суть проблеми

В Асоціації нагадують, що з 1 жовтня 2019 року юридичні особи припиняють прийом монет номіналом 1, 2, 5 копійок за всіма видами готівкових операцій. Водночас громадяни зможуть протягом трьох років без обмежень обміняти ці монети.

«З метою оптимізації розрахунків монетами НБУ ввів механізм округлення в чеках (постанова №25 від 15.03.2018). Так, за відсутності дрібних монет в касі при розрахунку з покупцем автоматично буде відбуватися округлення суми (копійками від 1 до 4 — у бік зменшення, від 5 до 9 — у бік збільшення). Тому, наприклад, за покупку на суму 18,24 грн оплата становитиме 18,20 грн.

Читайте також: Мінфін оприлюднив новий законопроект про кешбек

Якщо говорити про ритейл сферу, то, з одного боку, це очевидне спрощення. З іншого — все ж виникають додаткові запитання щодо звітності та оподаткування, про які бізнес говорить більше року.

Наприклад, згідно з постановою сума в чеку повинна подаватися вже з урахуванням округлення. Ця сума повинна бути вказана і в фіскальному звітному чеку (z-звіт), що передається як звітність до ДФС. Але при цьому базою оподаткування ПДВ є сума до округлення», — зазначають в ЄБА.

«Проблемою залишається реалізація підакцизних товарів за цінами вище або нижче мінімальної для алкогольних напоїв, тютюнових виробів.

Читайте також: Нацбанк продаватиме розмінні та обігові монети

Адже якщо бізнес реалізує продукцію за ціною нижче мінімальної, навіть на 1-2 копійки, передбачений штраф у розмірі 100% від вартості партії, але не менше 10 000 гривень. Тому варто цей аспект врегулювати, адже дивно накладати штрафи на бізнес не за порушення, а через правові неточності», — заявила Христина Лініченко, менеджер Комітету з питань алкоголю та торгівлі алкогольними напоями ЄБА.

Бізнес закликає Нацбанк внести відповідні зміни в постанову №25, яка зараз забороняє підприємствам використовувати механізм знижок і надбавок.

«І це можна зробити вже зараз, не чекаючи початку роботи парламенту та нового уряду», — додали в ЄБА.

«Разом з тим, новообраним законодавцям потрібно буде врахувати цей момент і внести уточнення в закон про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів і пального щодо того, що округлення не є порушенням норми з реалізації підакцизних товарів відповідно до встановлених МРЦ», — йдеться в заяві.