Шапран нагадав, що з початку року НБУ викупив з ринку у ЗВР чистими 2,2 млрд.доларів США.

«Я нагадаю, що надмірний викуп валюти з ринку збільшує обсяг вільної гривні в обігу, що підвищує інфляційні ризики. От у чому не зацікавлене українське населення, так це в розкручуванні інфляційної спіралі»,  — впевнений головний експерт Ради Нацбанку.

Він також зазначив, що  надлишкову гривню можна було б стерилізувати і в НБУ є для цього всі інструменти. Але це йде у розріз з інтересами бізнесу, оскільки буде означати відхід від анонсованого зниження процентних ставок. «Така моя особиста експертна думка», — заявив Шапран.

Він також розповів про наслідки зміцнення гривні для держбюджету. «Я допускаю, що міцна гривня може негативно відображатись на показниках виконання державного бюджету за доходами, особливо по митниці. Але зараз стратегічно важливим є вже не питання до Мінфіну, скільки до економічного блоку уряду та нової Верховної Ради, що ж це за фіскальну модель ми побудували, де є залежність між міцністю національної валюти та виконанням бюджету. За визначенням, фіскальні інтереси не повинні стояти на заваді курсовій стабільності, а Мінфін не може свідомо чи несвідомо бути весь часзацікавленим у слабкій гривні», — підкреслив Шапран.

Він також назвав головні причини, завдяки яким курс гривні зміцнюється. Головна з них - це приплив нерезидентів на ринок гривневих ОВДП. 

Читайте такожАномальне зміцнення гривні. Що далі