«Мінфін про це говорить вже пару місяців. Але ми на політику НБУ не впливаємо», - підтримала Маркарова позицію Сульжика, який вважає, що зміцнення гривні можна було використовувати для накопичення резервів, зниження облікової ставки і скасування всіх обмежень на рух капіталу в країні.

Бездіяльність НБУ в стримуванні зростання курсу він назвав «межує із злочинною недбалістю».

«НБУ проводить повністю незалежну політику. Мінфін налагодив повну координацію з нашого боку. Бюджет - публічний, стратегія по боргу - публічна, аукціони (з продажу ОВДП - ред.) - публічні. Помісячний розпис наданий. Щоденні звіти казначейства - також. Вибачте, але що ще треба для координації? Купувати валюту для поповнення резервів і таким чином згладжувати коливання - завдання НБУ», - написала Маркарова у відповідь на зауваження про неузгодженість монетарної та фіскальної політики.

Читайте також: Чи продовжиться обвал долара: що далі буде з курсом

В коментарях до посту Сульжика відсутня думку представників НБУ, на деякі експерти захищають центробанк, вказуючи, що обсяги викупу валюти приблизно відповідають обсягу придбання нерезидентами ОВДП, а більш міцна гривня сприяє зниженню інфляції.

«НБУ не має на меті нічого зупиняти. Він тільки згладжує коливання. Такий тренд. Але це має і позитивні сторони: зменшується інфляція, зростають середні з/п в доларах, падають ціни на імпорт...», - написав Олег Гетьман.