Основною причиною позитиву для всіх перерахованих вище персонажів буде продовження загальної тенденції на зміцнення гривні (для сьогоднішніх потенційних покупців валюти), підкріплена відмінними результатами вчорашнього аукціону з розміщення ОВДП (продали облігацій на 17,2 млрд грн, в тому числі на 10,9 млрд — 6-ти річних).

Висока прибутковість облігацій у поєднанні з відсутністю по ним оподаткування — провокує активний приплив нерезидентської валюти на міжбанк, який викуповує в основному НБУ. Вже зрозуміло, що тільки за липень Нацбанк придбав у резерви з міжбанку не менше 1-1,2 млрд доларів, що є рекордом.

Ситуативно пропозиція валюти настільки перевищила реальний попит, що долар впевнено проб'є поріг у 25 гривень вже сьогодні, а у НБУ знову буде можливість поповнювати ЗВР.

 Отримати бонус від «Мінфіна» на торговий рахунок Forex

Додасть статистики торгів і завершення звітного періоду. В останній день місяця на ринок традиційно виходять практично всі гравці (як великі, так і дрібні клієнти для закриття своїх валютних зобов'язань перед іноземними партнерами на 1-е число), а також самі банки для фіксації свого фінансового результату з торгівлі валютою та виконання нормативів Нацбанку на звітну дату.

З урахуванням показників аукціону з розміщення ОВДП (сьогодні день розрахунку за цими паперами), а також ефекту закінчення місяця — «Мінфін» прогнозує на середу обсяги торгів в межах до 470 млн доларів при здійсненні до 690 угод.

Основним прайсмейкером при формуванні курсу на міжбанку сьогодні залишиться Нацбанк. Саме його ціна скупки надлишків долара на міжбанку через Matching і буде диктувати рівень котирувань протягом дня.

Ситуативний надлишок пропозиції валюти не перекривається навіть як зростанням її купівлі великими імпортерами (поспішають закривати свої контракти дешевше), так і зменшенням активності з продажу валюти експортерами, після отримання відшкодувань ПДВ.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні продовження зниження котирувань долара і коридор по ньому в межах 24,90-25,10 гривень із загальною тенденцією на зміцнення нацвалюти.

Цей «атракціон нечуваної дешевизни валюти» триватиме недовго — до тих пір поки іноземці будуть активно заливати ринок доларом і євро для купівлі гривневих ОВДП, але певний потенціал подальшого зниження ще є. За нашими розрахунками котирування (якщо НБУ не буде «переусердствовать» з викупом надлишків долара) будуть прагнути йти до рівня в 24,75 — 24,90 гривень до кінця цього тижня.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,65-24,86 і продаж 25,00-25,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,80-24,85 гривень та продаж 24,90-25,03 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram