Тенденція на зміцнення національної валюти настільки вже придавила «хотелки» продавців долара за курсом, що нерезиденти та експортери вже схоже змирилися з падінням котирувань останніх тижнів.

При цьому у продавців є всього два шляхи — або продавати валюту незважаючи на ситуацію на міжбанку (так роблять іноземці — їм потрібна гривня для участі в аукціонах Мінфіну з розміщення ОВДП), або спробувати витрачати поки наявну гривню, зберігаючи валюту до кращих часів (так робить та частина експортерів, які отримують гривню від держави у вигляді відшкодування ПДВ).

Сьогодні день аукціону з розміщення облігацій і з самого ранку пропозиція валюти буде перевищувати попит. Ситуативний надлишок долара буде активно викуповувати Нацбанк, як «універсальний покупець» і в кінцевому підсумку котирування будуть залежати тільки від того цінового рівня, який буде ставити регулятор.

Психологічний настрій на зміцнення гривні на міжбанку відбивається і на готівковому ринку, де триває просідання котирувань.Вранці обмінники виставили курс продажу долара по 25,25 гривень і нижче, що говорить про те, що готівковий ринок також очікує подальшого провалу курсу.

Спекулянти продовжать зараз грати тільки «на пониження» і заробляти «з обороту».

Фактор перерахувань відшкодувань ПДВ експортерам (незважаючи на вихід основних сум таких виплат) не особливо допомагає валюті, тому що вливання її з боку іноземців під аукціон перекривають потреби покупців.

Отримати бонус на торговий рахунок Forex

Приріст коррахунків банків на ранок вівторка ще на 1,2 млрд гривень (до 54,1 млрд) поки лише скорочує потреби експортерів з продажу валюти під свої господарські операції, але загального тренда на зміцнення гривні — не змінює.

Наближення кінця місяця додасть статистики торгів і «Мінфін» прогнозує на сьогодні обсяги операцій у межах до 470 млн доларів при здійсненні до 690 угод.

Ми прогнозуємо на 30 липня продовження зниження котирувань. Коридор по долару буде в межах 25,00-25,20 гривень з подальшим викупом надлишку валюти Нацбанком через Matching.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,80-25,15 і продаж 25,10-25,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,00-25,1050 гривень та продаж 25,15-25,25 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram