Нові тарифи

  • З 1 серпня 2019 року тариф на закачування природного газу в ПСГ складе 93,3 грн/1000 кубометрів на добу (без ПДВ), а на відбір — 97,2 грн/1000 кубометрів на добу (без ПДВ).
  • При цьому тариф на послуги зі зберігання залишиться без змін — 0,172 грн/1000 кубометрів на добу.

Діючий тариф на закачування природного газу в ПСГ становить 64,40 грн за 1 тис. кубометрів, на відбір — 67,1 грн за тис. кубометрів.

Читайте також: Росія пропонує Україні продовжити газовий контракт на рік

Нагадаємо, 3 липня НКРЭКУ схвалила проект постанови про перегляд тарифів на послуги із закачування та відбору природного газу в підземних сховищах.

Щоб уникнути дефолту за контрактами на постачання газу для виробничо-технологічних потреб, «Укртрансгаз» запропонував постачальникам паливного ресурс газу в підземних сховищах, яким контрагенти зможуть розпоряджатися на початку 2020 року.

Читайте також: Нафтогаз " домовляється з Молдовою про постачання газу

На початку червня в «Укртрансгазі» заявили, що не мають можливості повністю погасити свої фінансові зобов'язання перед замовниками послуг транспортування. Найбільший борг утворився перед НАК «Нафтогаз України», обсяг позитивного небалансу якого за підсумками двох місяців становить 176,8 млн грн.

За фактом роботи в березні і квітні 2019 року обсяг негативного небалансу склав понад 2,5 млрд грн. Він сформувався переважно за несанкціонований відбір газу операторами ГРМ на власні виробничо-технологічні витрати з мереж «Укртрансгазу». Із цієї суми боргу оператору ГТС було погашено до 0,05 млрд грн за два місяці.