Основні причини

«Ключові причини зміцнення: масовані продажі з боку нерезидентів під купівлі ОВДП плюс продаж з боку експортерів аграрної продукції та металургії. Все це на тлі традиційно спокійного літнього періоду, коли переважають продажі. Світові ціни на зерно і залізну руду високі, тоді як нафта і газ подешевшали», — пояснив експерт.

Він зазначив, що нерезиденти позитивно відреагували на результати дострокових парламентських виборів в Україні і вірять у прискорення реформ. При цьому макроситуація в країні сприятлива, а реальна ставка за українськими облігаціями залишається однією з найвищих у світі.

На думку експерта, поки що фундаментальних причин для ослаблення гривні немає, оскільки урожай зернових в Україні рекордний і причин для зниження попиту нерезидентів на ОВДП немає.

Читайте також: Скупка ОВДП нерезидентами не створює ризиків для курсу — НБУ

Експерт вважає, що є ймовірність подальшого зміцнення гривні до рівня 24,90-25 гривень за долар, а девальвація можлива тільки на тлі поганих політичних новин. «У серпні, найімовірніше, національна валюта буде залишатися в коридорі 25,4-26,4 гривні за долар з можливими короткотерміновими виходами трохи нижче», — прогнозує експерт.

Разом з тим він зазначив, що надмірне зміцнення гривні призводить до невиконання планових показників бюджету за доходами від мита і податків на експорт/імпорт, а також негативно позначається на фінансових показниках експортерів.

Читайте також: МВФ оновив прогноз щодо курсу гривні до долара

Нагадаємо, що гривня на початку липня подолала психологічну позначку 26 гривень за долар продовжує зміцнюватися.