Поява у КНР нової торговельної площадки для акцій технологічних гігантів стала справжньою сенсацією. У перший торговий день не було обмежень на ціни, через що акції представлених на біржі компаній подорожчали на кілька сотень відсотків, повідомляє lblv.ru.

Star Market аналітики практично відразу прозвали «китайським NASDAQ», оскільки на цій біржі торгуються папери технологічних гігантів КНР. Аналітики Bloomberg підрахували, що у день відкриття біржі акції представлених тут корпорацій від своєї первісної вартості збільшилися на 148%.

У перший день роботи біржі спостерігався справжній торговий бум. Рекордсменом по зростанню вартості акцій стала компанія Anji Microelectronics, що займається виробництвом напівпровідників і мікросхем, акції якої до завершення торгів виросли на 400%, а протягом дня піднімалися навіть на 520%.

На другій позиції рейтингу китайських рекордсменів опинилася Western Superconducting Technologies − корпорація, акції якої за день подорожчали на 267%.

Свою діяльність майданчик розпочав на базі фондової біржі Шанхая. Зараз на ній торгуються акції найбільших компаній КНР, які раніше не були представлені на фондовій біржі Шанхая.

З початку відкриття біржі і протягом 5 днів ціна представлених акцій не обмежується, що і пояснює таке істотне зростання котирувань. З одинадцятого дня почне працювати індекс, який буде показувати динаміку торгів на біржі.

Компанії, представлені на Star Market, мають різні сфери діяльності: від розробки чіпів до фармацевтичного виробництва, але всі вони пов'язані з технологіями. Розпорядився відкрити фондову біржу сам лідер КНР Сі Цзіньпін. Це вже третя біржа, яку в Китаї відкрили по типу NASDAQ. Спочатку з'явилися експериментальні майданчики ChiNext і NEEQ, але в останні кілька років обсяги торгівлі на них поступово знижаються.

Китайський уряд ухвалив рішення організувати роботу такої біржі для того, щоб створити умови для утримання капіталу на території держави і припинити його відтік за кордон. Це допоможе уникнути в майбутньому переходу великих компаній на американські фондові біржі, відзначають аналітики lblv.ru.

Лише в одному китайському районі Хайдянь, який вважається центром IT сектора КНР, зареєстровано більше 148 тисяч компаній. Їх виручка, як прогнозують аналітики, наступного року перевищить 291 мільярд доларів.

Александер Чорний, фінансовий аналітик LBLV.com