Підсумки зустрічі

  • Міністри прийшли до думки про «нагальну необхідність вирішення податкових труднощів, що виникають у зв'язку з цифровізацією економіки».
  • Зокрема, вони домовилися про спільну розробку податкових принципів, в яких будуть відображені нові бізнес-моделі, включаючи ті, які передбачають ведення компанією бізнесу на певній території без фізичної присутності.
  • Очікується, що такі принципи будуть розроблені до початку 2020 року.
  • Також міністри домовилися про створення ефективного механізму розв'язання податкових спорів, який допоможе уникнути подвійного оподаткування.

«Члени G7 вперше прийшли до угоди з цього питання, — заявив міністр фінансів Франції Брюно ле Мер. — Це реальний крок у бік більш чесного оподаткування в XXI столітті».

Раніше європейська влада неодноразово критикувала міжнародні ІТ-компанії, включаючи Google і Facebook, за сплату необхідних сум у вигляді податків за ведення бізнесу на їх території. Для цього компанії фіксують отриманий прибуток в підрозділах, які зареєстровані в країнах з більш низькими податками.

«Завдяки новим правилам Німеччина, наприклад, зможе брати податки з прибутку, отриманого компаніями в Німеччині завдяки німецьким користувачам, причому з місцевою податковою ставкою», — наводить Financial Times слова учасник зустрічі.