«Якщо подивитись на структуру щодо терміну погашення цих цінних паперів, то лише чверть з них припадає на поточний рік. На наступний рік – близько третини, і майже половина – це папери з погашенням у 2021 році і наступних. Тобто структура термінів погашення виглядає достатньо рівномірною і стабільною», — пояснив Сологуб.

Заступник голови Нацбанку нагадав, що в інших країнах були приклади, коли іноземні інвестори виходили з ринку державного боргу і це спричиняло коливання на валютному ринку. Водночас, за його словами, ситуація в Аргентині була пов’язана з короткостроковістю боргу, чого немає в Україні. В Туреччині негативний сценарій був обумовлений політичним тиском на центральний банк, що стало негативним сигналом для інвесторів.

Бонус від «Мінфіну»: ОВДП з прибутковістю до 18% + 0,2% до ставки

«Ми вважаємо, що враховуючи стабільну макроекономічну ситуацію і рівномірну структуру боргу щодо терміну погашення, зараз немає значних ризиків для макроекономічної ситуації в Україні», — сказав Сологуб.

Як писав «Мінфін», 16 липня було проведено рекордне розміщення ОВДП на внутрішньому ринку, що дозволило залучити до бюджету 33,29 млрд грн.

Читайте також: Мінфін витратив на погашення та обслуговування валютних боргів 73 мільярди за 2 місяці

Наразі частка нерезидентів на ринку облігацій становить 7,8%. За оцінками експертів, вона продовжуватиме зростати, якщо політична ситуація в Україні залишиться стабільною. Це має позитивно позначитись на фінансовому рахунку країни і дозволить згладити відтоки в ході майбутніх пікових погашення державного боргу в 3 кварталі. Для порівняння: на початок цього року ця частка складала лише 0,8%.