«Враховуючи готовність ФРС і ЄЦБ до подальшого зниження ключових ставок у короткостроковому періоді ми очікуємо збереження інтересу схильних до ризику портфельних інвесторів до купівлі активів країн з перехідною економікою», — йдеться в звіті банку Focus Ukraine.

Бонус від «Мінфіну»: ОВДП з прибутковістю до 18% + 0,2% до ставки

Аналітики констатують, що на українському ринку облігацій відбувається поступове і послідовне зниження дохідності. При цьому частка нерезидентів зростає і вже досягла 7,8% порівняно з 0,8% на початку 2019 року.

Збільшення попиту на ОВДП можна пов'язати з відкриттям доступу міжнародного депозитарію Clearstream для іноземних інвесторів, який спростив вхід на український ринок і тим самим підвищило ліквідність і привабливість облігацій.

Як наголошується в звіті Focus Ukraine, в липні-вересні Україна повинна виплатити близько 2,2 млрд доларів зовнішнім і 2,8 млрд доларів США за внутрішніми зобов'язаннями. Станом на початок липня на валютних рахунках уряду знаходилося близько 3,1 млрд в еквіваленті доларів.

Що допоможе наповнити валютні засіки

Аналітики також назвали кілька інших факторів, які будуть сприяти припливу валюти в Україну.

  1. Поліпшення цінової кон'юнктури на товари українського експорту, зокрема на зернові та залізну руду, на тлі зниження світових цін на нафту і падіння інтенсивності «торгових воєн».
  2. Приплив валюти від трудових мігрантів. У травні його обсяг склав 1 млрд дол. США, а за 5 місяців цього року — 5 млрд дол. США (+16,3%р/р). «Враховуючи високу зацікавленість європейських країн у залученні українських «заробітчан» на тлі посилення кадрового дефіциту, ймовірно збереження високих темпів зростання приток валюти від трудових мігрантів», — прогнозують аналітики.

Які ризики

Споживчі настрої українців залишаються високими, а обмінний курс гривні зміцнюється. Це може стати стимулом для зростання імпорту. В результаті тиск на поточний рахунок платіжного балансу посилиться.