Що це значить

Як зазначають в МВФ, ця тенденція, за винятком Туреччини, буде характерна для всієї Центральної, Східної та Південно-Східної Європи (країни CESEE) у зв'язку з низькою народжуваністю та міграцією.

На думку аналітиків, ці європейські країни стикаються сьогодні із серйозним демографічним тиском. Зокрема, число працездатних людей швидко скорочується, і навряд ця тенденція повернеться у зворотний бік.

Читайте також: Чехія подвоїла квоту на працевлаштування українців

Крім того, еміграція загострила проблему пропозиції робочої сили і прискорила старіння, оскільки за кордон виїжджають найчастіше молоді й освічені.

Також МВФ прогнозує, що до 2030 року працездатне населення всіх країн CESEE скоротиться на 10%, а до 2050 року – на 26%. Але, відзначають аналітики, найбільш несолодко доведеться Україні, Болгарії, Латвії та Польщі.

Читайте також: Топ-заробітчани: чому українські управлінці та банкіри кинулися до Європи

Через демографічні зміни темпи зростання економіки поступово скоротяться у всіх цих країнах, якщо вони не будуть компенсувати втрати зовнішніми притоками. У перерахунку на душу населення середньорічне зростання ВВП в цьому регіоні з 2020 по 2050-й роки знизиться приблизно на 0,6%, що спровокує загальне зниження рівня виробництва на 17%.