Що це значить

«Відрізняючись більшою диверсифікацією економіки, ніж залежна від нафти Венесуела, Туреччина зараз, однак, іде по дуже схожому шляху помилок в економічній політиці, які можуть призвести до краху», — зазначили в компанії, яка спеціалізується на країнах, що розвиваються.

Контроль над капіталом, націоналізація та інші заходи, покликані перешкодити приватному сектору захистити свою власність в умовах погіршення макроекономічної ситуації, є «логічними» кроками, які зробить Туреччина, повідомив агентству головний аналітик Ashmore Ян Ден.

Читайте також: Венесуела ввела в обіг нові банкноти (фото)

Так експерт прокоментував ситуацію після того, як Ердоган звільнив голову Центрального банку Туреччини Мурата Четинкаю.

«Проблема в тому, що поворот назад до хорошої економічної політики спочатку має дуже високі політичні витрати. Що довше він відкладає це, то вища ціна. Ось чому політики, які йдуть по неортодоксальному шляху, рідко змінюють тактику і майже завжди це закінчується кризою», — вважає Ян Ден.

Читайте також: Україна і Туреччина домовляються про зону вільної торгівлі

Турецькі чиновники неодноразово заперечували будь-які плани запровадження контролю над капіталом і говорили, що будуть дотримуватися принципів вільного ринку.

Як пише EADaily, за перший квартал 2019 року ВВП Туреччини впав на 2,6%, а дефіцит бюджету за п'ять місяців поточного року збільшився до 225%. Під тиском цих чинників турецька ліра у травні вийшла на «психологічний» рівень в 6 лір за долар.