Як і в вчора — фактори, які грали на користь гривні особливо не спрацювали (долар так і не повернувся до рівнів початку тижня), але й зростання він теж особливого продемонструвати не зміг. В кінцевому підсумку — після «тривалого перетягування каната» курс зупинився на позначці 25,83 / 25,86 з дуже туманними перспективами щодо подальшого розвитку подій.

У будь-якому випадку, статистика торгів сьогодні впаде за рахунок ефекту закінчення тижня і буде перебувати у межах до 380-400 млн доларів при укладанні до 450-490 угод.

Що стосується курсу, то тут проти гривні спрацює подальше зростання ліквідності в банківській системі. Коррахунки на ранок 12 липня ще зросли на 4,4 млрд гривень — до 63,2 млрд. Ці ресурси стануть підмогою для спекулятивних спроб розгойдування котирувань. Крім цього зберігається підвищений попит на валюту з боку великих клієнтів. До імпортерів енергоносіїв почали приєднюватися великі рітейлери, які побоюються подальшого зростання котирувань і вважають за краще активно оплачувати свої закупівлі товарів на початку нового кварталу.

У той же час піднеслися духом експотери. Вони побачили зростання котирувань і стали з великим ентузіазмом «боротися» за курсом, періодично притримуючи валюту.

На готівковому ринку теж поки період усвідомлення того, що відбувається. Котирування сильно не зростають, але вже й не особливо впадають. Власники обмінників уважно стежать за міжбанком і не хочуть «пролетіти» при виставленні цінників. Тому працюють «з обороту», але зі збільшеним спредом (особливо по євро, де ситуація швидко змінюється не тільки в Україні, а й на світових майданчиках).

Не дуже чітко поводиться і Нацбанк. Мабуть вирішивши поборотися зі спекулятивними іграми окремих учасників ринку — він вчора з ранку відкупив пропозицію в межах котирувань 25,78 гривень за долар, чим викликав на міжбанку певну нестачу валюти вже у середині дня, який в подальшому і повернув долар до вечірніх 25,83 / 25,86. Особливих обсягів НБУ не викупив, але курс при цьому підтримав. Хоча чіткого меседжу ринку такими діями він теж не дав (обсяги операцій регулятора були малі і не всі учасники ринку навіть встигли зреагувати на ці його кроки).

Така невизначеність довго тривати не може і швидше за все п'ятницю все ж таки дасть відповідь щодо перспектив гривні на найближчий час.

«Мінфін» як і раніше зберігає свій прогноз про те, що курсове «дно» вже пройдено і що курс доллара чекає подальша корекція. Ми прогнозуємо на п'ятницю коридор по долару у межах 25,60-25,80 гривень з періодичними курсовими коливаннями протягом дня в моменти виходу великих гравців на торги.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,60 — 25,85 і продаж 25,90-26,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,85-25,94 гривень та продаж 25,99-26,10 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram