Як зазначається, станом на ранок 8 липня на Єдиному казначейському рахунку знаходилось 18,5 млрд гривень.

На валютних рахунках Уряду – понад 81,2 млрд гривень (в еквіваленті), включаючи 1 млрд гривень по спеціальному фонду (на рахунках Уряду в НБУ – 1,28 млрд дол, 1,14 млрд євро).

 Заповнити заявку на купівлю ОВДП від Групи ICU

Також кошти в різних валютах знаходяться на рахунках в Ощадбанк та Укрексімбанк.

«Ці накопичення, що помітно зросли завдяки успішному розміщенню євробондів на 1 млрд євро, повністю задовольняють потреби Мінфіну у ліквідності для виплат за державним боргом, номінованим в іноземній валюті», — зазначили в міністерстві.

Як вдається тримати борг під контролем

  • Мінфін ефективно провадить боргову політику, чітко дотримуючись засад Середньострокової стратегії управління держборгом на 2019-2022 роки.
  • Ефективність виконання Стратегії знаходить відображення і у збільшенні попиту на ОВДП.

Нагадаємо, що дебютний аукціон з розміщення ОВДП з погашенням у кінці лютого 2025 року Мінфін провів 11 червня цього року і залучив на ньому 3,42 млрд грн під 15,85% річних.

Через два тижні він дорозмістив ці папери під таку саму ставку на 4,39 млрд грн, довівши загальний випуск приблизно до еквівалента 0,3 млрд дол. Продавець зазначав, що більше половини покупців цих ОВДП – нерезиденти.

У графіку на третій квартал Мінфін скоротив число аукціонів з розміщення валютних облігацій. Згідно з ним він планує щомісяця проводити первинні аукціони з продажу ОВДП у доларах (16 липня, 13 серпня і 10 вересня) і один раз – в євро (27 серпня), пропонуючи на них річні та дворічні папери.

На останніх аукціонах 25 червня Мінфіну вдалося знизити ставку за річними доларовими паперами з 7,25% до 7% річних, дворічних – з 7,75% до 7,5% річних.