Що відомо

  • Законопроект передбачає штраф для продавця 200% вартості проданих товарів або послуг при першому порушенні, 500% — при наступних.
  • Компенсація повинна сплачуватися як частина суми штрафів, уточнюється в тексті проекту закону.

Крім цього, Мінфін пропонує запровадити інформаційну систему для перевірки автентичності отриманого покупцем розрахункового документа, оформлення скарги на продавця товарів у разі порушення, зазначається у пояснювальній записці до проекту закону.

Законопроект також передбачає дворівневу систему перевірки поданих покупцями письмових звернень та скарг: на першому етапі – камеральна перевірка звернення, на другому – фактична, якщо продавець не підтвердив факт продажу товарів або послуг.

Читайте також: Зеленський скасував «драконівські штрафи» за порушення касової дисципліни

Відповідно аналізу регуляторного акта, який розміщений на сайті разом з законопроектом, до 2018 року контролюючі органи провели 14,78 тис. перевірок і застосували штрафи на 452,65 млн грн. Середня сума штрафу – 30,6 тис. грн.

У 2018 році Мінфін вже виносив на обговорення законопроект про так званий кешбек. Він передбачав посилення касової дисципліни – штрафи за невидачу касового чека з наступною компенсацією покупцям.

Представники бізнесу, зокрема Спілка українських підприємців, розкритикували законопроект, побоюючись, що він може стати інструментом недобросовісної конкуренції. Державна регуляторна служба (ГРС) не погодила його.