Що це значить

«Слабкий захист прав кредиторів - це та проблема, про яку всі говорять протягом усього періоду незалежності України. Але мені здається, що справжній вплив і наслідки поганого захисту прав кредиторів Україна відчула після кризи 2014-2015 роках, коли банківська система отримала чи не найбільший обсяг непрацюючого боргу», — сказала вона.

Рекрут додала, що обсяг непрацюючих кредитів оцінюється в близько 40 млрд доларів США. ФГВФО став активним учасником ринку стресових активів, а також активно займається його розвитком.

Читайте також: Нацбанк зобов'яже банки розчистити баланси від NPL

«Перше, що ми зробили для ринку непрацюючих кредитів України – це інфраструктуру, прозору систему продажу активів. Чому немає буму, чому іноземний інвестор не поспішає в Україну? Очевидно, існують фундаментальні проблеми і певні характеристики ринку, яких у нього не хочуть заходити іноземні гравці», — додала Рекрут.

Основними проблемами ринку, як зазначили представники ФГВФО, крім слабкого захисту кредиторів, є недосконала судова система, безліч способів виведення активів колишніми «ТОПами» банків-банкрутів, безвідповідальна кредитна політика банків, що призвела до їх неплатоспроможності.

Своєю чергою Віталій Ваврищук — директор департаменту фінансової стабільності НБУ, повідомив, що НБУ продовжує визначати велику частку непрацюючих кредитів як ризик для банківської системи.

Читайте також: Рівень повернення на активи ФГВФО упав у 7 разів

«Якщо подивитися на NPL в корпоративному сегменті – їх сума залишається майже незмінною протягом останніх двох років. Непрацюючі кредити залишаються переважно на балансах банків, вони зарезервовані, і ми не очікуємо їх додаткового негативного впливу на фінансовий результат або капітал банків, але це все ще великий тягар для економіки та фінансової системи», — сказав представник НБУ.

Разом з тим він додав, що якість нових кредитів значно краща.

«Ми не бачимо проблем з якістю кредитів, які видавалися останні пару років», — додав Ваврищук.

Він зазначив, що НБУ має намір зобов'язати банки розробити плани розчищення балансів від непрацюючих кредитів з прив'язкою до чітких дедлайнів.