Що це значить

«6% — це нинішній кумулятивний рівень продажів Фонду. Він був 44% два роки тому, потім поступово знижувався і зараз це 6%, і будемо відверті, ми очікуємо, що він буде знижуватися і надалі», – заявила Світлана Рекрут.

За її словами, імовірно, рівень конверсії впаде ще вдвічі.

«Якщо вважати повернення на активи лише за рахунок продажем, то ми очікуємо, що він опуститься до 3%. Але якщо ми говоримо про рівень повернення на активи не тільки від продажу, але і від погашення, і від управління, то зараз він знаходиться на рівні 8%, і я не думаю, що він буде знижуватися», – підкреслила Світлана Рекрут.

Читайте також: ФГВФО: Позичальники зможуть реструктуризувати валютний кредит

Але оскільки в Україні на торги виставляється заборгованість з відсотками, тоді як в усьому світі — лише заборгованість, то 3% в перерахунку на міжнародну практику дають 5-6% повернення на активи.

Перший заступник голови Ради НБУ Тимофій Милованов навів досвід інших країн: найкращий досвід recovery rate в Індонезії, яка повернула 31,4%, Малайзії — 34%, Південна Корея — 29%. При цьому в Таїланді було повернуто лише 1,8%, у Чехії і Словаччині — 2,5-5%.

Також у Фонді повідомили, що станом на 1 червня загальна балансова вартість активів, що перебувають на балансі банків-банкрутів, становить 443,8 млрд грн, з яких 116,9 млрд грн — відсотки, нараховані за час здійснення тимчасової адміністрації та ліквідації.