Як це працюватиме на практиці

  • Чому змінюється ліміт

Таким чином держава хоче боротися з «сірим» імпортом товарів в Україну.

  • Скільки потрібно буде платити за посилки українцям

Як пояснив директор «Нова Пошта Інтернешнл» Юрій Беневитський, процедура митного оформлення посилки з 1 липня не змінюється. Змінюється тільки поріг безмитного ввезення посилок з-за кордону – він знижений зі 150 до 100 євро.

«Це означає, що всі міжнародні посилки вартістю вище 100 євро будуть обкладатися податком. Зокрема, для посилок від 100 до 150 євро буде нараховуватися ПДВ 20%, а якщо вартість товару перевищує 150 євро – ввізний податок нараховується 10% + ПДВ 20% на суму перевищення безмитного ліміту і податку», — зазначив він.

Для фізичних осіб сума податку буде визначатися на основі фактурної вартості, зазначеної в товарному чеку, рахунку на товар.

  • Скільки потрібно буде платити за ввезений товар підприємцям

Юридичні особи та фізичні особи-підприємці не будуть платити податок, якщо сумарна вартість товару не перевищує 150 євро.

Сума податку буде визначатися на основі митної вартості товару (як правило, це ціна товару, зазначена в договорі).

  • А якщо ціна товару вказана неправильно?

Якщо вартість товару встановити неможливо, оскільки вона ніде не вказана, чи вказана ціна товару, на думку митного органу, що не відповідає дійсності, митний орган визначить таку вартість на основі ціни на ідентичні або подібні товари.

Тобто, якщо особа завозить посилку, вартість якої в три рази більше зазначеної на посилці, то податок доведеться платити в три рази більше.

  • Кому і де потрібно буде сплачувати податок

Платежі прийматимуть оператори поштового зв'язку та експрес-перевізники, котрі здійснювали доставку товару з-за кордону. Вони ж візьмуть на себе оформлення декларацій. Вони ж будуть перераховувати ПДВ до бюджету. При цьому зазначений ними в бюджет податок буде включений у вартість послуг з доставки відправлення.

  • Як нововведення відіб'ється на бізнесі і простих українцях

Зміни вплинуть на середній чек та вартість покупок за кордоном. Кількість міжнародних покупок гарантовано зменшиться.

Ціни зростуть, економічний ефект для економіки буде негативним, вважає експерт.

  • Введення нового ліміту позначиться на роботі служб доставки і поштових операторів

Зміни спричинять за собою більше паперової роботи для співробітників поштових операторів і митних органів.

На думку Беневитського, зміни в законодавстві можуть також спровокувати більше втручання в їх роботу або перевірок з боку держави.