Більшість українських фрілансерів орієнтовані на експорт послуг. До недавнього часу схема виведення валютних гонорарів від іноземних замовників була справжнім головним болем. Ситуація почала змінюватися багато в чому завдяки платіжному сервісу Payoneer і банкам, які налагодили персональну співпрацю з ним. У їх числі, державний Приватбанк, проект monobank, а також Альфа-Банк Україна, який зі старту роботи з Payoneer встановив високу планку на ринку. Тепер фрілансери-клієнти можуть отримувати валюту день в день і без комісії з боку банку, в тому числі і за зняття готівки.

«Мінфін» розбирався, як працює Payoneer та порівняв умови українських банків, щоб ви обрали найвигідніший варіант.

Payoneer. Коротко

Payoneer — міжнародна платіжна компанія, що дозволяє швидко отримувати перекази від закордонних партнерів у всьому світі. Наприклад, з її допомогою виводяться кошти з усіх великих міжнародних бірж фріланса, включаючи Upwork, TopTal, Freelancer тощо.

Система працює просто. Реєструєш свій аккаунт на Payoneer, на нього ваш іноземний замовник або партнер буде зараховувати гонорари. Далі є кілька варіантів. Перший — замовити банківську карту від Payoneer і виводити валюту з аккаунта на неї. Карта працює як стандартний пластик від MasterCard: з її допомогою можна знімати готівку в банкоматі, оплачувати покупки в магазинах або в інтернеті. Але є і ряд недоліків. Річна плата за обслуговування картки становить — 29,95$. Крім того, і при щоденному використанні карти, і за зняття з неї готівки, доведеться платити чималі комісії.

Альтернативний шлях – виводити кошти з акаунту Payoneer на поточний або картковий рахунок в українському банку.

Що пропонують українські банки

Виведення коштів з аккаунта Payoneer доступний на рахунок будь-якого українського банку, проте далеко не всі з них можуть запропонувати дійсно вигідні умови. У більшості випадків підприємцям доведеться довго чекати гроші або оплачувати комісії, які «з'їдять» значну частину надходжень.

Оптимальні умови зосереджені лише у вузькому колі фінустанов, які налагодили індивідуальну співпрацю з Payoneer. Ми вже згадали, Приватбанк, Альфа-Банк Україна і проект monobank.

Розповідаємо, на що слід звернути увагу при виборі банку.

Ціна послуги: Payoneer бере стандартні 2% комісії за зняття коштів з аккаунта на рахунок в локальному банку. Цього не уникнути. Але можуть виникнути і інші витрати. Деякі банки встановлюють зі свого боку додаткову плату. Наприклад, за зарахування коштів, що надходять, на карту або поточний рахунок, переведення в готівку тощо. В результаті розмір витрат добігає до 1,5-2%, а разом з тарифом Payoneer — перевищить 4% від суми.

В Альфа-Банку Україна комісії відсутні. За виведення коштів на карту банку клієнт заплатить лише стандартний тариф Payoneer — 2%. Такої ж цінової політики дотримуються і в monobank. Клієнтам Приватбанку доведеться додатково сплатити комісію 0,25% при зарахуванні на карту для виплат.

Наступний важливий критерій — комісії при використанні зароблених доларів. Якщо необхідно перевести в готівку гонорар, придивіться до тарифів банку. Альфа-Банк Україна дозволяє щомісяця знімати готівку без комісії в рамках ліміту за обраним пакетом послуг (такий ліміт досягає до 90 000 грн/міс.). У monobank з вас знімуть 0,9% в Україні і 2% за кордоном. Приватбанк декларує комісію в 0% за картою для виплат і 1% за кредитною картою «Універсальна».

Терміни зарахування коштів: Більшість банків не може похвалитися високою швидкістю надання послуги. Зарахування грошей на рахунок може тривати до 3 днів.

Банки-партнери Payoneer — виключення з правил. Так, Альфа-Банк Україна зараховує гроші своїм клієнтам на рахунок день в день. У Monobank при переказі грошей в робочий день до 16 годин кошти будуть зараховані на рахунок в той же день. Якщо клієнт перекидає гроші після 16.00 або у вихідний, вони «капнуть» в найближчий робочий день. Приватбанк недавно оголосив, що буде проводити зарахування платежів цілодобово, включаючи вихідні дні.

Бюрократія: Один з найбільш морочливих процесів, який доводиться проходити фрілансерам — валютний контроль. Часто-густо банки відмовляються зараховувати гроші на рахунок і продавати валюту доти, поки клієнт не надасть документи про походження коштів і докази співпраці з іноземним замовником.

Лише деякі йдуть фрілансерам назустріч. Наприклад, Альфа-Банк Україна гарантує клієнтам уніфікований валютний контроль, постачає їх шаблонами всіх документів — підприємцям залишається їх тільки заповнити. Банк приймає документи у відсканованому вигляді через систему клієнт-банк. Так що ніякої паперової тяганини.

Як працює послуга для клієнтів Альфа-Банку Україна:

  • Щоб максимально швидко і вигідно перераховувати валюту з аккаунта Payoneer, потрібно відкрити в Альфа-Банку Україна платіжну карту або поточний доларовий рахунок;

  • прописати їх реквізити в акаунті;

  • перевести кошти на карту або рахунок Альфа-Банку Україна. Гроші будуть зараховані на рахунок в той же день;

  • Альфа-Банк не бере додаткових комісій за перерахування коштів з Payoneer і зарахування їх на поточний або картковий рахунок. Payoneer бере за послугу комісію в розмірі 2% від суми переказу.

  • За домовленістю з Payoneer, банк сам готує для клієнтів всі документи, необхідні для зарахування валюти і валютного контролю.

Така система працює і для фрілансерів-фізосіб, і для ФОПів.

Дійсно вигідні умови для фрілансерів пропонує не так багато банків, і Альфа-Банк — одна з таких фінустанов.