За словами члена правління, зараз основний вид шахрайства — безготівкові перекази за допомогою соцінжиніринга. Шахрай під різними приводами виманює особисту інформацію і краде гроші з картки.

«Ми застосовуємо сучасні технології для виявлення патернів. По-перше, виявляємо нетипову поведінку клієнта. Наприклад, він робить операцію, якої не здійснював раніше або проводить її в нетиповому місці. Це змушує більш пильно придивитися до такої операції. По-друге, велика доля шахрайства здійснюється через перевипуск сім-карт», — зазначив Шабан.

Оформити депозит в Приватбанку

За його словами, Приватбанк вже домовився з мобільними операторами про інформаційний обмін — як тільки виявляє факт нетипової поведінки, перевіряє — чи перевипускав клієнт нещодавно симкарту. І якщо оператор підтверджує цей факт, то банк блокує операцію до відповіді про те, що це була його операція.

Замовити онлайн кредитну картку «Універсальна Gold»

«З скімерами ситуація складніша, тому що їх можна зловити тільки під час взаємодії з банкоматом. Але сьогодні вже всі банкомати сигналізують нам, якщо відбуваються якісь підозрілі дії. Тому можна вважати, що ми розібралися і з цим», — підсумував Шабан.

ПОВНА ВЕРСІЯ ІНТЕРВ'Ю