Що відомо

У кінці минулого тижня компанія «Укртрансгаз» повідомила, що не змогла купити паливний газ на аукціонах, тому що не було подано жодної пропозиції від постачальників.

«12 аукціонів на закупівлю паливного газу з липня по грудень загальним обсягом 880 млн кубічних метрів газу і очікуваною вартістю 5,72 млрд гривень без ПДВ не відбулися, оскільки жоден постачальник не подав тендерних пропозицій. Імовірна причина — дефіцит коштів „Укртрансгазу“ і як наслідок — несвоєчасні розрахунки з контрагентами», — ідеться в повідомленні на офіційному сайті «Укртрансгазу».

Борг «дочки» «Нафтогазу» за газ для власних виробничо-технологічних потреб вже досяг рекордної суми в 4,1 млрд гривень. Якщо проблему не вдасться оперативно вирішити, без газу може залишитися половина України, включаючи населення, бюджетні організації та промислові підприємства.

Зараз запас газу в підземних сховищах на технічні цілі «Укртрансгазу» становить 152 млн кубів, тоді як на місяць потрібно не менше 240 млн.

Читайте також: Укртрансгаз може не заплатити за кредитами ЄБРР і ЄІБ

«Кілька постачальників готові в червні-серпні поставити „Укртрансгазу“ 190 млн кубічних метрів газу за чинними контрактами, але тільки за умови оплати боргу за попередні періоди. При цьому потреби в газі для забезпечення роботи технологічного обладнання, власних потреб та балансування системи в червні-серпні складе близько 720 млн кубометрів», — ідеться в повідомленні компанії.

Тобто, незважаючи на те, що газ в підземних сховищах є, «доставити» його споживачам не вийде, оскільки необхідне обладнання та системи просто зупиняться.

«Укртрансгаз» ще 14 червня повідомив про це ПП НКРЭКУ, Держслужбу з надзвичайних ситуацій та РНБО. Поки відреагувала тільки Держслужба з надзвичайних ситуацій, визнавши, що ситуація справді загрозлива — її кваліфікували як НС техногенного характеру (код 10800 — НС унаслідок аварії на системах життєзабезпечення).

Можливі наслідки

Згідно з протоколом Держнс (який багато в чому базується на звіті «Укртрансгазу»), вже з кінця червня варто очікувати наступних наслідків.

  • По-перше, може зменшитися прийом газу від українських видобувачів — з 56 млн до 39 млн кубів на добу.
  • По-друге, скоротитися закачування імпортного газу в трубу — з 55 млрд до 25 млн кубів.
  • По-третє, закачування газу в підземні сховища зменшиться з 75 млн до 34 млн кубів.

Читайте також: Борг облгазів перед Укртрансгазом виріс на 735 мільйонів за травень

У підсумку, споживачів, підключених до магістральних газопроводів Союз, УПУ, Прогрес, ЕККР, АТИ, КАЧБ, просто відріжуть від газу. Ці газопроводи приходять на території Харківської, Черкаської, Сумської, Полтавської, Київської, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської, Вінницької, Хмельницької, Тернопільської, Івано-Франківської та Закарпатської областей. Тобто покривають більше половини країни. Як прогнозують в Держнс, відключення газу загрожує населенню, бюджетним установам, підприємствам теплокомуненерго, а також металургійним та хімічним підприємствам.

«Найбільше постраждає саме промисловість, яка влітку є основним споживачем газу», — говорить економіст Олексій Кущ.

Крім того, скоротиться транзит газу в Європу і Молдову з 290 млн до 115 млн кубів на добу, тобто, Україна зірве свої газові зобов'язання перед ЄС, що загрожує масштабним газовим скандалом.

Раніше стало відомо, що «Нафтогаз» відмовився допомагати «Укртрансгазу» гасити борги і визнав ситуацію критичною. Прес-служба «Укртрансгазу» заявила, що дефіцит коштів «Укртрансгазу» може призвести до дефолту компанії.