Що це значить

«Без мораторію ВВП України в 2018 році міг би бути на 22,5 млрд дол., або на 17% більше від фактичного рівня. Це і є ціна мораторію, яку платить вся Україна», — зазначають автори публікації.

Проаналізувавши вплив мораторію, автори статті дійшли також висновку, що мораторій варто розглядати як значний структурний перелом, який зрушив аграрний сектор країни на більш низьку траєкторію розвитку.

«Якби не мораторій, то в 2018 році сільське господарство могло би створити близько 35,8 млрд дол. доданої вартості замість фактичних 13,3 млрд дол.», — наголошують автори статті.

Читайте також: Податок на нерухомість. Як платити в 2019 році

Нагадаємо, мораторій на купівлю-продаж сільськогосподарських земель, який з 2001 продовжувався вже десять разів, охоплює 66% території України.

7 лютого в Україні набув чинності закон про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2020 року.

Водночас експерти переконані, що земельний пай після зняття мораторію може стати вигідним засобом вкладання і збереження грошей для українців — не гірше, ніж міська нерухомість або доларові ОВДП.