Що це значить

«Дерегуляція та створення сприятливих умов для ведення бізнесу є одним із пріоритетів команди президента. Сьогодні він скасував низку вимог, які заважали бізнесу працювати. Це 161 указ», — повідомила вона.

Зокрема, скасовано штраф у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми за порушення касової дисципліни.

Читайте також: Зеленський обіцяє, що Україна через три роки буде в топ-10 Doing Business

Крім того, скасовано мінімальний розмір оплати послуг нотаріусів — тепер нотаріусам можна буде платити менше 1% від вартості нерухомості.

«Ринок нотаріальних послуг є дуже конкурентним, а наявність такого „бонусу“ його викривляло і призводило до виникнення „сірого“ ринку, коли якась частина платежу повертається клієнту „під столом“, — наголосила Мендель.

Вона додала, що вартість оформлення угод з нерухомістю тепер повинна знизитися.

Читайте також: СБУ позбавлять функцій розслідування економічних злочинів

Як зазначає „Інтерфакс-Україна“, ранні скасовані укази (1991-2001 рр.) переважно мають економічний характер, пізні (переважно 2011-2013 рр.) – адміністративні, стосуються положень про різні відомства.

Скасовуються також окремі положення та пункти ще 31 указу, зокрема окремі абзаци і пункти указів про зміни в інші укази.

Більшість скасованих указів видані в роки президентства Кучми і Януковича. Скасовуються лише вісім указів, виданих Кравчуком у 1991-1994 рр. і один – Ющенко в 2005 році. Під скасування не підпадає жоден з указів, виданих Петром Порошенком – лише одна зі статей його указу про положення про Генштаб ЗСУ.