Він зазначив, що за даними НКРЭКУ, розрахунковий тариф ТЕС за формулою Роттердам+ в першому півріччі 2019-го повинен був скласти 2 грн/кВт-год.

Але в останню декаду травня такий тариф впав на 24%, до 1,53 грн/кВт-год. За першу декаду червня тариф знизився — до 1,43 грн, що на 29% нижче відповідного тарифу згідно Роттердам +.

«Сезонність не має суттєвого впливу на такі тарифи, але для повноти картинки можна порівняти такий тариф з відповідними періодами 2018 року. В останню декаду травня і першу декаду червня цього року тарифи ТЕС на 17% -24% нижче, ніж в минулому році у ці ж періоди», — зазначив Герус.

Таким чином, за його підрахунками, за червень вугільні електростанції отримають приблизно на 1,5 млрд грн менше, ніж отримали б при фактичному тарифі Роттердам+, а їх тарифна виручка за другий квартал 2019 року була б на 3 млрд грн більше.

«Фактична ліквідація Роттердам + відбулася завдяки діям широкого кола осіб, великому публічному резонансу, висвітленню цієї корупційної формули в медіа, соціальних мережах і т. д. Ми зробили його разом», — додав представник президента.