Що це значить

«На майбутнє нам необхідно якимось чином разом з Міністерством фінансів переглянути дивідендну політику щодо державних банків, оскільки на сьогодні державні банки 90% свого прибутку перераховують у вигляді дивідендів», — розказала Рожкова.

За її словами, у державних банках сконцентровано значно частку непрацюючих кредитів, що звужує їхні можливості отримувати прибуток.

Крім цього, Рожкова висловила думку, що така дивідендна політика може спровокувати потребу банків у капіталі та залученні кредитів Нацбанку.

Читайте також: Компанії з держчасткою зобов'язали направити 50% прибутку на дивіденди

У НБУ пропонують дозволити державним банкам залишати більше заробленого прибутку собі та спрямовувати його до капіталу банків.

Нагадаємо, 24 квітня 2019 року уряд ухвалив рішення зобов'зв'язати державні компанії сплатити дивіденди у розмірі 90% їхнього прибутку до бюджету.

Приватбанк 10 червня вперше заплативши державі дивіденди в розмірі 90% від прибутку, отриманого у 2018 році.

Зменшити частку дивідендів, які державні підприємства перераховують до бюджету просили і в Мінінфраструктури. Там считают, що 10% прибутку, який залишається за підсумком перерахунку дивідендів до бюджету, недостатньо для забезпечення належного стану інфраструктури. Також знизити розмір дивідендів просив «Нафтогаз».