Ринок відреагував підвищенням вартості нафти після новин про напад на танкери в Оманській затоці. Тоді котирування Брент піднялися на 3,4%, опинившись вище 62 доларів за барель.

Учасники ринку хвилювались щодо посилення конфлікту між Іраном і США, перебоїв з поставками і військової напруги у Перській затоці. Незважаючи на це, котирування Brent почали поступово знижуватися в понеділок.

Зараз основний вплив на ринок роблять переживання інвесторів щодо погіршення ситуації у світовій економіці. Як відзначають аналітики, саме це призводить до падіння котирувань. При цьому очікується, що в найближчому майбутньому буде зафіксовано зростання цін.

Чому падають ціни на нафту?

Новина про напад на танкери істотно не позначилася на настроях учасників ринку. На торговій сесії 13 червня котирування виросли на 4,5%, але потім швидко опустилися. В результаті торговий тиждень завершився з більш низькими результатами, ніж попереднього тижня. Зараз котирування Брент впали на 17%, порівняно з максимумами квітня. Вартість WTI з кінця квітня знизилась на 20%.

Незважаючи на зростання геополітичної напруженості і можливі перебої в поставках, ринок реагує слабо. Учасники ринку бояться, що конфлікт вплине на загальне економічне зростання і зменшить попит на «чорне золото».

Аналітики lblv.ru вважають, що на формування вартості нафти впливають незавершений торговий конфлікт США і КНР, санкції проти Ірану, складна ситуація у Венесуелі і нестабільність ринку.

Чого чекати в майбутньому?

Економісти BofA Merrill Lynch підрахували, що перебої в поставках нафти досягли максимуму за останні 30 років через напружену ситуацію між США і Іраном, санкцій відносно Венесуели і складнощі в Лівії. Незабаром це може сприяти зростанню цін на нафту.

При цьому, якщо економіка США буде знижена за гіршим сценарієм, вартість нафти Брент може опуститися навіть нижче 50 доларів за барель. У третьому кварталі цього року аналітики очікують побачити котирування Brent на рівні 70 доларів за барель.

Дмитро Золотарьов, фінансовий аналітик LBLV.com