Але якщо подивитися тільки на підсумкові цифри, то за період з 10 по 14 червня долар на міжбанку лише трохи подешевшав — з 26,45 / 26,49 гривень до 26,42/26,46 гривень.

У перші два дні тижня готівковий ринок знову був заручником поведінки міжбанку. Він лише встигав міняти цінники в залежності від того, що відбувається на торгах. 

Але власникам обмінників це досить швидко набридло, та й громадяни-потенційні клієнти стали все частіше виявляти незадоволення постійними змінами котирувань за невеликі проміжки часу.

Тоді фінансисти пішли іншим шляхом — вони просто періодично розширювали спред між купівлею і продажем, щоб страхувати свої валютні ризики.

Основними факторами, які впливали на формування курсу, були: 

1) котирування міжбанку;

2) співвідношення фактичного попиту і пропозиції на готівковому ринку з боку громадян.

П'ятниця не дала остаточну ясність щодо поведінки ринку найближчим часом.

Святкування Трійці додає українцям ще один день для відпочинку. Тому власники обмінників сподіваються на зростання обсягів продажу валюти населенням через свята.

У ці три дні фінансисти будуть працювати в форматі «з обороту» з досить широким спредом. Вони скорегують свої цінники по євровалюті у понеділок, виходячи вже з нового крос-курсу пари євро / долар на працюючих 17 червня американському та європейському ринках.

Курси валют на вихідні

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 26,20 — 26,30 гривні, продаж 26,35 — 26,50. Спред по долару складе до 20 копійок, але в більшості обмінників фінкомпаній він буде перебуватиме у межах 15 копійок.

Котирування євро. Крос-курс пари євро / долар на вечір 14 червня перебуває в межах 1,1224 долара за євро. Приблизно це співвідношення і діючий на момент закриття п'ятничної сесії курс долар / гривня і закладатимуть власники обмінників при встановленні котирувань по євровалюті на суботу та неділю.

А ось у понеділок цінники по євро щодо гривні скорегують вже по поточних котируваннях євро / долар та зафіксованому на вечір п'ятниці курсі долар / гривня.

«Мінфін» не прогнозує і 17-го числа великих відхилень по парі євро / долар на міжнародних ринках. Тому на суботу та неділю курс готівкового євро ми розраховуємо в межах: прийом 29,406 — 29,519 гривень та продаж 29,575 — 29,744 гривні з можливими ще додатковими відхиленнями в 5-10 копійок.

У понеділок орієнтовний курс євро щодо гривні ще може трохи змінитися в межах додаткових 5-10 копійок до розрахованим нами на 15-16 червня котирувань за рахунок змін у співвідношенні євро / долар на зовнішніх ринках.

Рівень спреда по євро буде перебувати у коридорі 25-35 копійок, але більшість обмінників виставлять його в межах 25 копійок.

Котирування російського рубля. Тут знову без особливих змін. З точки зору українських власників обмінників — рубль схильний до істотних військових, політичних та економічних ризиків.

Тому по ньому фінансисти продовжать працювати у форматі «з обороту» з досить широким коридором котирувань, які будуть залежати від рівня попиту / пропозиції по російській валюті в даному регіоні.

Курс рубля на всі три вихідних за розрахунками «Мінфіну» буде наступним: прийом за 1 рубль на рівні 0,398- 0,402 гривень і продаж 0,404 — 0,408.