Що може зробити держава

В Україні має бути сумірний із сусідами рівень оплати праці. Поки у нас зарплата в рази менша, ніж у Польщі, нічого зробити не можна. І люди будуть їхати, тому що їх із радістю зустрічають у Польщі: там теж не вистачає робочих рук, які виїхали в Нідерланди, Великобританію чи Німеччину.

Читайте також: Трудові мігранти створили дефіцит

Як це може зробити держава

  1. Хоч трохи зменшити тіньовий сектор економіки. Можна робити це стимулюванням, можна покаранням, а можна і тим і іншим. У будь-якому випадку необхідно щось робити, тому що рівень тінізації в Україні просто зашкалює. Раніше хоча б на великих підприємствах більшості платили офіційну зарплату, а тепер вже і там ніхто нічого і нікого не боїться. Це перше. Якщо це вдасться зробити, збільшаться доходи бюджету, і тоді з’явиться можливість щось зробити.
  2. Не на 2−5%, а принаймні вдвічі підвищити мінімальну заробітну плату, адже за мінімальною зарплатою тягнеться середня.
  3. Важливо відремонтувати дороги. Дороги безпосередньо впливають на можливості підвищити заробітну плату в бюджетній сфері. Якщо у нас будуть нормальні дороги, нам не потрібна буде така величезна мережа закладів охорони здоров’я. Оскільки витрати йдуть сьогодні не на зарплати, а на утримання будівель. Сьогодні закрити зайві лікарні ми не можемо, тому що пацієнта не довеземо до лікаря, або лікаря до пацієнта.

Читайте також:Трудові мігранти збільшили грошові перекази в Україну

Але якщо зробити дороги, на зекономлені кошти можна реально підняти заробітні плати тим же медикам. Сьогодні пропозиція по зарплаті лікаря або медсестри в Україні в десять разів нижче, ніж у Польщі. Нам важливо досягти хоча б розміру зарплати фахівців в 75% від польського рівня, тільки тоді можливо призупинити міграцію професіоналів, але не перекрити.