Причина такого падіння обсягів проста — майбутні триденні вихідні. Компанії не мають особливого бажання «зависати» з розрахунками і товарними потоками на цей період та віддадуть перевагу попрацювати з короткими депозитами в гривні на ці дні, що знизить тиск на курс.

Лише ті імпортери, кого реально піджимають терміни розрахунків — будуть сьогодні купувати валюту. «Мінфін» прогнозує на п'ятницю обсяг операцій на міжбанку в межах 360-390 млн доларів при укладанні 440-520 угод.

На користь гривні поки працює й поведінка готівкового ринка.Там відбувається зниження цінників, що також позитивно відбивається в цілому на валютному ринку.

Крім цього, підтримає гривню і той фактор, що після святкування Трійці (в України субота -понеділок) — у вівторок, і головне в середу (на наступний день після зарахування виручки) — на міжбанк вийде обов'язковий продаж фактично за два дні. На фоні проведення нового аукціону по ОВДП — це морально дуже сильно зіграє на користь зміцнення гривні.

Проти нацвалюти спрацює збереження великих залишків на коррахунках банків (майже 61 млрд гривень на ранок п'ятниці). Це дасть можливість спекулянтам покачати курс в тому випадку, якщо на ринок вийде пара-трійка великих покупців.

За нашою інформацією — це реально дуже можливий сценарій, тому що на деякі великі держструктури скоро чекають валютні виплати. Своїми хаотичними скупками долара вони цілком здатні істотно розбурхати ринок і повністю змінити співвідношення попиту та пропозиції на торгах.

Ми прогнозуємо на п'ятницю коридор по долару в межах 26,30-26,50 гривень і вельми середні обсяги операцій перед трьома вихідними.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,15- 26,35 і продаж 26,50-26,65 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,25-26,36 гривень та продаж 26,40-26,48 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram