Інший можливий сценарій — спробувати щастя в мікрофінансової компанії. Тут кредити видають швидше, їх можна отримати дистанційно. Але ціни часто «кусаються», а умови — не завжди прозорі.

Третій спосіб швидко отримати кредит онлайн — P2P-кредитування. Мова про механізм, коли фізособи кредитують один одного напряму, через спеціальні майданчики. Цей варіант має незаперечні плюси: швидкість видачі кредиту, прозорі умови і помірні ставки.

«Мінфін» вирішив подивитися, як працюють онлайн-кредити «від людини до людини».

Одна з найпопулярніших платформ Р2Р-кредитування в Україні — FinHub. Вона першою в нашій країні почала розвивати цей напрямок і працює вже більше півтора року.

Механізм оформлення кредитів на карту дуже простий:

— Кредиторами виступають не банки і не компанії, а звичайні люди, у яких є вільні гроші.

— І позичальники, і кредитори повинні зареєструватися на FinHub. Ніякої бюрократичної тяганини — на заповнення анкети потрібно кілька хвилин.

— Позичальник залишає заявку на кредит на майданчику. Інвестори розглядають її від однієї хвилини до 7 днів і приймають рішення про фінансування. Як тільки заявку проінвестують на 100%, позичальник отримає повідомлення про позитивне рішення в SMS, особистому кабінеті і в E-mail.

— Щоб оформити кредит онлайн, потрібні тільки доступ до інтернету і банківська карта. З документів знадобляться паспорт і ідентифікаційний код (ІПН).

Отримати кредит на карту можна швидко, і не виходячи з дому. Всі необхідні процедури, включаючи оформлення заявки, скоринг та нарахування коштів, відбуваються через дистанційні канали. Погашати позику також можна дистанційно, через особистий кабінет.

— Оскільки в ланцюжку відсутні посередники, можна отримати вигідну ставку за кредитом. Ще один плюс: на FinHub немає прихованих платежів та комісій, які часто зустрічаються при оформленні кредиту в банках та МФО.

Сума кредиту на карту может варіюватися від 5 до 15 тисяч гривень.

Максимальний срок термін кредитування— до 12 місяців.

Умови кредитування більш прозорі, ніж у мікрофінансових компаніях. Наприклад, договір не передбачає пролонгацію позики, оскільки через цю опцію позичальники найчастіше потрапляють в пастку. Чим швидше позичальник повертає кредит, тим менше клієнт витрачає грошей на його обслуговування. Тому через FinHub позичальник отримує кредит на таких умовах, щоб в майбутньому йому не потрібні були пролонгації. На сайті компанії є кредитний калькулятор. Обравши суму і термін кредиту, позичальник може розрахувати щомісячний платіж, який не стане обтяжливим для сімейного бюджету. Для тих клієнтів, які звертаються повторно, діє програма лояльності.

Ціни на фінансування на FinHub порівнянні з банківськими ставками, але тут кредит видадуть без зволікань і відразу на карту. Компанія надає наступний розрахунок орієнтовної переплати за кредитом: при сумі позики в 10 000 грн., терміном на 3 місяці, загальна сума до повернення (тіло кредиту і відсотки) складе 12 650,17 грн.

Чим довше історія позичальника на платформі, тим дешевше йому обходяться кредити. Кожна вчасно погашена позика допомагає знизити ставку за наступним кредитом.