Прогноз НБУ

«Якщо уряд почне працювати у вересні, тоді у нас є шанс отримати транш до кінця цього року», — сказала Рожкова і додала, що в НБУ такий сценарій вважають оптимістичним.

За словами заступника голови НБУ, розмір траншу може становити 1,3 млрд дол.

Крім того, Рожкова звернула увагу на пікові виплати за боргами, з якими зіткнулася Україна цього року. «Це буде дуже напружений період [...] Співпраця з МВФ є ключовим для нас і не тільки з-за одного траншу», — наголосила Рожкова.

Читайте також: Україна навряд чи отримає другий транш МВФ у цьому році — JP Morgan

Нагадаємо, місія МВФ завершила роботу в Україні, але готова повернутися в Київ після виборів і формування нового уряду.

Як заявляла міністр фінансів Оксана Маркарова, переважну частину програми Україна виконує, але МВФ стурбований скасуванням статті про незаконне збагачення і затримкою з великою приватизацією.

Читайте також: У Зеленського пояснили позицію МВФ

Продовження співпраці з МВФ є також важливим для програми макрофінансової допомоги ЄС, в межах якої Україна працює для отримання другого траншу в сумі 500 млн євро.

Нагадаємо, місія МВФ працювала в Україні протягом тижня з 21 травня. За результатами зустрічей з президентом і членами уряду глава місії МВФ Рон ван Роден заявив, що місія МВФ повернеться в Київ для продовження дискусій з українською владою після виборів до Верховної Ради і визначення новим Кабінетом міністрів пріоритетів своєї політики.