Що це значить

«Як альтернативу паперовій анкеті ми пропонуємо громадянам самостійно заповнити відповідні дані в електронному кабінеті домогосподарства, наприклад через смартфон. Заповнена інформація буде захищена спеціальним шифруванням, щоб знеособити персональні дані при передачі на центральний сервер», — зазначив він.

За словами Кубіва, для тих, хто не захоче або не зможе самостійно ввести дані в електронній формі, пропонуватимуть відповісти на запитання анкети, яка буде у представників команди перепису на спеціальному смартфоні або планшеті.

Читайте також: Кубів: «Держава у смартфоні» функціонує вже три роки

«Ці дані захищені і будуть потрапляти на центральний сервер Держстату. В сумі вони дадуть нам розуміння соціології і демографії регіону, фактичної кількості жителів та іншу інформацію без її персоналізації», — написав віцепрем'єр.

Він повідомив, що після аналізу ефективності такого способу можна буде не лише провести перепис населення в 2020 році, а й перейти до наступного етапу — цифровізації інших подібних заходів — від електронних опитувань з важливих питань до виборів через смартфон.

Читайте також: В Україні можуть ввести загальне декларування доходів

«Головне, що ми вже почали цей процес», — підсумував Кубів.

Нагадаємо, ідею перепису населення через смартфон і з використанням технології блокчейн озвучила команда Зеленського під час передвиборної кампанії.

Кабмін призначив плановий перепис населення на 2020 рік. За попередніми підрахунками, він обійдеться держбюджету в 2 млрд грн. Востаннє перепис проводили в 2001 році. За його результатами було встановлено, що в Україні проживає 48,5 млн осіб.