Державна Фіскальна слубжа стверджує, що ЕСВ, який в обов'язковому порядку сплачують сьогодні всі ФОП, незалежно від того, здійснюють вони діяльність чи ні — не є частиною податкового боргу.

Історія питання

Одним з перщих гучних заяв нового президента стала пропозиція списати підприємцям борг по ЄСВ на сумму 7,4 млрд грн. Але як виявилось, сумма боргу не співпадає з відкритими даними по боргам. Різниця складала 5 млрд гривень.

Opendatabot надіслав запит в ДФС з вимогою пояснити таку розбіжність. В фіскальній службі повідомили, що ЄСВ не є складовою податкового боргу. А отже українці не можуть перевірити свої реальні борги перед державою по відкритим даним.

В ДФС повідомили, що в реєстр податкових боргів на загальному рівні входять:

  • Податок на прибуток

  • Податок на доходи фізичних осіб

  • Податок на додану вартість

  • Акцизний податок

  • Рентна плата

  • Мито.

Таким чином ЄСВ, з їх слів, не є частиною податкового боргу.

Звідки взялося число в сім мільярдів гривень

Представник команди Зеленського, який відповідає за економічний і податковий напрям, Данило Гетманцев розповів, що ФОПам можуть списати 7,4 млрд грн заборгованості за Єдиним соціальним внеском (ЄСВ), яка накопичилася станом на 1 січня 2019 року.

Читайте також: У Зеленського хочуть звільнити частину ФОПів від ЄСВ

В своїй аналітиці команда Зеленського використовувала звіт пенсійного фонду, в якому зазначено, що борг по ЄСВ складає саме 7,4 млрд.

Чому це число викликало сумніви

Ми проаналізували динаміку закриття ФОП після 2017 року й зростання податкового боргу ФОП перед державним бюджетом.

Загальна заборгованість перед державним бюджетом зросла з моменту дії закону  лише на 500 млн грн. Загальна заборгованість на даний момент становить 2,05 млрд гривень.

Читайте також: Боргу, який Зеленський хоче списати ФОПам, немає — Опендатабот

Чи є в цьому логіка

З точки зору користувача послуг ДФС — українського підприємця, будь-яка плата державі виглядає по своїй суті майже однаково. Тому підприємці мають бачити одразу повну суму боргу перед державою.

Якщо дані про борги є неповними, це значно погіршує комунікацію між ДФС та громадянами та стимулює збільшення боргів. Більшість підприємців просто не знають, що у них є борг.