В УЕБ зазначають, що котирування в черговий раз били рекорди по зменшенню цін.

Так, на голландському TTF ціни з поставкою у вихідні дні 1-2 червня встановилися на рівні 10 євро за мегават, що є найнижчим значенням з 2016 року.

Загальне зниження спотових цін TTF з 29 травня склало близько 20%. Дану тенденцію підхопили всі ключові європейські хаби, не тільки на спотовому, а і на ф'ючерсному ринку.

У Західній Європі ціни в четвер знизилися через зростання середньодобових температур і високої потужності вітру, внаслідок чого зростання потужності вітроенергетики зменшило попит на газ для газових електростанцій.

Все це відбувається на тлі заповнених сховищ і стабільно високого надходження американського LNG.

Читайте також:Газ для населення подорожчав на 38 копійок з 1 червня

Так, у середу американський скраплений газ, згідно із заявою Міністерства енергетики США, був перейменований у «газ свободи», поставки якого «надає союзникам Америки доступне джерело енергії». Навіть на тлі зниження ціни, істотного скорочення поставок американського газу в Європу найближчим часом не передбачається.

Як заявила член Біржового комітету Інна Щербина, в 2019 році спостерігається аномальне зниження ціни газу.

«У жовтні минулого року котирування європейських хабів досягали 30 євро за мегават, зараз — втричі менше. Європа — це класичний приклад висококонкурентного ринку, де ціна швидко реагує на будь-які зміни попиту або пропозиції», — зазначила Щербина.

За її словами, на українській енергетичній біржі за аналогічний період ціна була знижена вдвічі — від 12 тисяч 400 грн до 6 тисяч 700 грн за тисячу кубометрів.