Зазвичай в перший робочий день клієнти підводять підсумки минулого звітного періоду, остаточно прораховують балансові показники, визначаються з планами на новий місяць, що в цілому знижує активність компаній на міжбанку. «Мінфін» і на сьогодні прогнозує за рахунок цього ефекту — падіння обсягів операцій до 350-380 млн доларів при укладанні до 600 угод.

А ось з курсовою динамікою — все набагато складніше. Справа в тому, що валютний ринок минулого тижня порядком лихоманило і кінця цій курсової турбулентності найближчим часом не очікується. Клієнти поки не розуміють перспектив розвитку української економіки та стратегії держави в цій сфері в період наближення парламентських виборів, «подзавісшего» уряду і досить непростої ситуації як в державних фінансах, так і в частині переговорів з міжнародними кредиторами щодо нових траншів на фоні пікових виплат цього року.

Все ця знервованість змушує бізнес максимально економити валюту і експортери не особливо готові її витрачати понад обов'язкових 30%. Якщо до цього ще додати наближення купівлі «дочками» іноземних компаній валюти під вивід дивідендів та загальний девальваційний настрій останніх днів на міжбанку і готівковому ринку — то можна отримати досить вибухонебезпечну суміш чинників, які здатні серйозно покачати курс в найближчі дні.

Союзниками для гривні зараз залишаються досить низькі обсяги ліквідності (на ранок понеділка коррахунки банків знаходяться на позначці в 48,8 млрд гривень) і завтрашній аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП.

Ми очікуємо на 3 червня досить низькі обсяги статистики торгів за рахунок ефекту початку місяця з періодичними спекулятивними атаками на гривню та коридор по долару в межах 26,75 — 27,00 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Невизначеність на міжбанку змусить і готівковий ринок дещо розширити спред. При цьому більш бояливими, а тому — й більш широкими за спредом будуть банківські обмінники, а обмінки фінкомпаній традиційно будуть його тримати трохи менше.

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,45- 26,71 та продаж 26,80-27,05 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,40-26,50 гривень і продаж 26,62-26,75 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram