Що це означає

«У разі задоволення Окружним адміністративним судом міста Києва ухвали про забезпечення позову, Національний банк буде мати підстави вважати, що здійснюється пряме блокування його роботи, а також посягання на його незалежність та створення загрози для стабільності національної грошової одиниці», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Суд скасував рішення НБУ про виключення PwC з реєстру аудиторів

У Нацбанку наголосили, що підстави для звільнення заступника голови НБУ чітко визначені Законом «Про Національний банк України», і звільнення «за рішенням суду» чинним законодавством не передбачено.

Також, в НБУ нагадали, що подібні спроби обмежити Рожкову у повноваженнях були в 2018 році за позовами депутатів Ігоря Луценка і Олександра Дубініна, однак тоді суди підтримали позицію Нацбанку.

Читайте також: Місія МВФ задоволена монетарною політикою НБУ — Смолій

Раніше повідомлялося, що депутат ВР Юрій Савчук попросив Окружний адміністративний суд Києва заборонити Катерині Рожкової виконувати повноваження першого заступника глави НБУ, звинувачуючи її в незаконному сприяння третім особам в сфері валютного регулювання і нагляду.

Нагадаємо також, що НБУ створив сайт для відстоювання своєї незалежності і освітлення того, «як політики і олігархи намагаються спотворити історію і сприйняття реальності, щоб підлаштувати майбутнє у свою користь». На сайті storm.bank.gov.ua будуть відкрито «говорити про півтисячі судових процесів, в яких задіяний НБУ, і робити фактчек політичних заяв»